10.18.2024

Kolombiya, EMC ile ateşkesin sona erdiğini duyurdu

Kolombiya, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri’nin (FARC) eski üyelerinden oluşan Merkezi Genelkurmay (EMC) grubuyla ateşkesin sona erdiğini duyurdu. Savunma Bakanı Ivan Velasquez, yaptığı basın açıklamasında, hükümetin EMC ile önceden duyurulan ateşkes anlaşmasını sona erdirdiğini, bunun da silahlı grubun kapsamlı barış politikasına bağlı olmadığını gösterdiğini söyledi.

Velasquez, EMC grubunun 16 yapıdan oluştuğunu, güvenlik güçlerinin kamu güvenliğinin sağlanması ve şiddetin önlenmesi için gereken her şeyi yapacağını belirtti. Yeni atanan Silahlı Kuvvetler Komutanı General Francisco Cupides ise “EMC” grubuna karşı “kararlılığını” dile getirdi. Cupides, “Ülke genelinde bu ağa karşı saldırı operasyonlarının yeniden başlatılması emrini verdik” dedi

Öte yandan ülkenin cumhurbaşkanı Gustavo Petro, sosyal medya hesabı üzerinden “EMC” grubuna yönelik devam eden operasyonlara değindi.”Yasadışı EMC ticareti Cauca’da hâlâ darbe alıyor” dedi ve “Ekonomilerini ne kadar yok edersek, o kadar savunmasız hale gelirler” dedi.

24 Kasım 2016’da hükümet, Devrimci Silahlı Kuvvetler Hareketi (FARC) ile ülkede 1950’den beri devam eden silahlı çatışmaya son veren bir barış anlaşması imzaladı.Anlaşmaya göre FARC üyeleri silahlarını 27 Haziran 2017’de Birleşmiş Milletler’e devretti.Ancak EMC grubu gibi FARC isyancılarının silahlarını teslim eden meslektaşlarının boşalttığı alanları kontrol altına alma girişimi nedeniyle bazı bölgelerde çatışmalar devam ederken, liderler ve aktivistler hâlâ suikastların hedefi oluyor.

Yerel basına göre, EMC grubunun 2.180’i silahlı olmak üzere 3.500’den fazla üyesi bulunuyor ve Venezuela ve Ekvador’un yanı sıra batı, orta ve doğu Kolombiya’da da faaliyet gösteriyor ve uyuşturucu, kaçakçılık ve gasp yoluyla finansman sağlıyo