09.22.2024

Kömürhan Köprüsü’ne Uluslararası Ödül

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kömürhan Köprüsü’nün ülkenin gurur kaynaklarından biri olduğunu vurguladı. Bakan Uraloğlu, köprünün IRF Küresel Yol Başarı Ödülleri’nde yapım metodolojisi kategorisinde “En İyi Proje” ödülüne layık görüldüğünü açıkladı.

Elazığ ve Malatya arasındaki doğal sınırda yer alan Kömürhan Köprüsü, 660 metre uzunluğunda olup taşıt trafiğine karşılıklı yönde ikişer şerit sunuyor. Köprünün tasarımında kullanılan 168,5 metrelik tek pilon ve 380 metrelik orta açıklık, dünya literatüründe 4. sırada yer alıyor. Köprü, gergin eğik askılı projelendirilmiş olup, 25 adet çelik segmentten oluşan orta açıklığı ve 42 adet kablo ile dikkat çekiyor.

Kömürhan Köprüsü

Kömürhan Köprüsü’nün Yapımında Kullanılan Çelik Miktarı Eyfel Kulesi ile Eşdeğer

Köprünün inşasında kullanılan 7 bin ton çelik, Paris’in simgesi Eyfel Kulesi’nde kullanılan çelik miktarına eşdeğer. Çelik segmentlerin montajında yapılan kaynak işlemleri yaklaşık 450 kilometre uzunluğundayken, kule bağlantısını sağlayan kablo uzunluğu ise 853 kilometreyi buluyor. Köprü ve tünelin yapımında tamamen yerli ve milli kaynakların kullanıldığına dikkat çeken Uraloğlu, Türk mühendisleri ve işçilerinin emeğiyle inşa edilen Kömürhan Köprüsü’nün mühendislikte ulaşılan zirveyi ve milli kaynakların gücünü gözler önüne serdiğini belirtti.

Her Yıl 100 Milyon Lira Tasarruf ve 2 Bin 731 Ton Karbon Emisyonu Azaltımı

Kömürhan Köprüsü ve Tüneli’nin hızlı ve güvenli trafik akışı sağladığını ifade eden Uraloğlu, bu projelerin yıllık 100 milyon lira tasarruf sağladığını, bunun 62 milyon lirasının zamandan, 38 milyon lirasının ise akaryakıttan sağlandığını bildirdi. Ayrıca, köprü ile yılda 2 bin 731 ton karbon emisyonunun azaltıldığını belirtti.

Uraloğlu, Kömürhan Güneş Enerjisi Santrali’nin kurulumunun tamamlandığını ve buradan yılda 6 milyon lira tasarruf elde edileceğini açıkladı. Kömürhan Köprüsü’nün IRF 2024 Küresel Yol Başarı Ödülleri’nde 12 Aralık 2024 tarihinde ABD’nin Orlando şehrinde takdim edileceğini bildirdi.

Önceki IRF Ödülleri ve Türkiye’nin Mühendislik Başarıları

Bakan Uraloğlu, daha önce IRF tarafından ödüllendirilen projeleri hatırlatarak, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 2019’da Dizayn kategorisinde, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu’nun 2021’de Proje Finansmanı ve Ekonomi, 2022’de ise Yapım Metodolojisi kategorilerinde ödüller aldığını belirtti. Zigana Tüneli ve Eğiste Hadimi Viyadüğü’nün de ödüllendirildiği projeler arasında yer aldığını ekledi. Bu ödüller, Türkiye’nin mühendislik alanındaki ilerlemesini ve gelişmişliğini gözler önüne seriyor.