10.18.2024

Konya’da yapılan İslami Dayanışma Oyunları yaşanan skandallarla anılacak

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın himayesinde Konya’da gerçekleştirilen 5. İslami Dayanışma Oyunları müsabakalardan ziyade yaşanan skandallarla akıllarda kalacak. Geçtiğimiz gün biten oyunlarda pek çok müsabaka sonucu uluslararası standartlara uymadığı için iptal edildi. Üst üste yaşanan skandallar spor yorumcularının tepkilerine neden oldu.

2021 yılında yapılması gerekirken pandemi nedeniyle ertelenen ve bu yıl Konya’da başlayan 5. İslami Dayanışma Oyunları geçtiğimiz gün sona erdi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu oyunların açılış konuşmasında, “Tüm dünyaya İslam ülkelerinin sportif organizasyonlar alanındaki yetkinliğini gösterebilmenin gururunu yaşamaktayız.” demişti ama Konya 2021 daha çok yaşanan skandallarla hafızalara yerleşti.

Atletizm müsabakalarında sonuçların yanlış ölçülmesini değerlendiren spor yorumcusu Kaan Kural, “İnanılır gibi değil. Dünyada standartlar belli. Lise müsabakalarında bile kurallar bellidir” yorumunda bulundu. Spor yazarı Mehmet Demirkol ise, “Böyle bir ismin konulduğu organizasyonda bu kadar ciddiyetsizlik olur mu?” diyerek yaşanan skandallara tepki gösterdi.

56 İslam ülkesinden yapılan katılımla gerçekleştirilen organizasyona KKTC’nin davet edilmemesi büyük tepki çekerken, müsabakalarda yaşanan skandallar da Türkiye’nin imajına büyük zarar verdi şeklinde yorumlandı.

DÜNYA ATLETİZM BİRLİĞİ PEK ÇOK SONUCU İPTAL ETTİ

Atletizm yarışmalarında ilk üç günün tüm sonuçları, Dünya Atletizm Birliği tarafından stadyumdaki kablo bağlantılarında sorun olduğu ve dijital sonuçların tamamının yanlış olduğunun anlaşılması üzerine iptal etti.

Müsabakalarda kullanılan; kronometre, minder, direk gibi teknik ekipmanların, uluslararası yarışma standartlarına uymadığı anlaşıldı.

Bisiklet yarışlarının ardından velodromun ses sisteminin bozulması üzerine madalya töreni megafonla yapıldı.

Atletizm müsabakalarında kullanılan beton yerine kum üzerine inşa edilen tartan pistin çökmesi atletleri zor durumda bıraktı.

Erkek voleybol milli takımımızın maçında “Filenin Sultanları”nın marşının çalınması salonda soğuk duş etkisi yaratırken, halter madalya töreninde İstiklal Marşı’nın bir türlü çalınamaması dikkat çekti.

TÜRKİYE’NİN MAÇINA TÜRK HAKEMLER ÇIKTI

Türkiye-Bangladeş kadın hentbol maçının hakemlerinin Konya’yı gezerken maçı kaçırması üzerine uluslararası standartlara aykırı bir şekilde maçı Türk hakemlerin yönetmek zorunda kalması büyük tepki çekti. Türkiye Hentbol Milli Takımı’nın maçına kalecinin formasının unutulması ve antrenman formasıyla maça çıkmak zorunda kalması, “Bu kadar da lakaytlık olmaz” yorumlarına neden oldu.

SPORCULAR OTELE GİDECEK ARAÇ BULAMADI

Müsabakalardaki bu aksaklıkların yanında, sporcuların salonlara ve otele ulaşımında kullanılan araçların yetersizliği de yaşananların tuzu biberi oldu. Yüzlerce sporcu yorucu müsabakaların ardından otellerine dönemedi ve saatlerce sıra beklemek zorunda kaldı.

KAAN KURAL: BİRAZ DAHA OYNASALAR DÜNYA REKORU KIRACAKLAR

Yarışlarda yapılan ölçümlerinin sonucunun yanlış çıkmasını değerlendiren spor yorumcusu Kaan Kural, “İnanılır gibi bir şey değil. Dünya standardı çok bellidir. Liseler arası yarışmalarda bile yapılır. Zaten derecelere bakıp bu işte bir terslik var diyorlar. Biraz daha oynasan dünya rekoru kırılacak” diyerek yaşanan skandallara tepki gösterdi.

MEHMET DEMİRKOL: BU KADAR AYARSIZLIK OLUR MU?

Spor yazarı Mehmet Demirkol ise, “Bu kadar ciddiyetsizlik fazla. Hele böyle bir ismin konulduğu organizasyonda bu kadar ciddiyetsizlik olur mu ya? İnsan utanır biraz. Bari şu isme biraz saygınız olsun. Daha da ağır konuşacağım da… Bu kadar ayarsızlık olur mu? Bu kadar ayarı kaçar mı memleketin ya?” ifadelerini kullandı.