09.16.2024

Küçükçekmece’de çöken binaya ilişkin gözaltına alınanların sayısı 2’ye çıktı

Küçükçekmece’de bir binanın çökmesi üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Enkazdan 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Binanın çökme anı ise güvenlik kameralarına yansıdı. 3 katlı binanın enkazında 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Bakan Özhaseki, binanın 36 yıl önce inşa edildiğini, 1,5 katın daha sonra kaçak olarak eklendiğini açıkladı. Çöken Binanın sahibi dahil olmak üzere 2 kişi gözaltına alındı.

Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağı’nın kesişim noktasındaki 3 katlı bir apartman henüz belirlenemeyen nedenle çöktü.Haber verilmesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık, polis ve AFAD ekipleri sevk edildi.

Enkaz altında kalanlar olduğunun belirtilmesi üzerine arama kurtarma çalışması başlatan ekiplerin, enkazdaki bir kişiyle iletişim kurduğu öğrenildi.GÖZALTINA ALINANLARIN SAYISI 2’YE ÇIKTI
Küçükçekmece’de 1 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralı kurtarıldığı 3 katlı binanın çökmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sayısı 2’ye yükseldi.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca, Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağı’nın kesişim noktasındaki, altında dükkan bulunan 1988 yapımı 3 katlı apartmanın çökmesi üzerine başlatılan soruşturma sürüyor.

Bu kapsamda, binanın sahibi olduğu belirlenen H.M.G. gözaltına alınarak, polis ekiplerince emniyete götürüldü.

Yine soruşturma kapsamında yıkılan binanın altındaki dönerci dükkanının sahibi olduğu belirlenen Ö.A.D. de polis ekiplerince gözaltına alındı.1 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
İstanbul Küçükçekmece’de çöken 3 katlı binanın enkazında 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

8 KİŞİ YARALI OLARAK ÇIKARILDI

Öte yandan, çöken bina park halindeki araçların üzerine yıkılırken, yoldan geçen belediye otobüsünde de hasar oluştu.

Bina çöktükten sonra ise bir kişinin kendi imkanlarıyla enkazdan çıktığı ve ekiplere içeride kalanlarla ilgili bilgi verdiği belirtildi.

Enkazdan toplam 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı.

İstanbul Valisi Davut Gül, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu, ekiplerden bilgi aldı.BİNANIN ÇÖKME ANI KAMERADA
Küçükçekmece’deki binanın çökme anı güvenlik kamerasına yansıdı.

“15 AMBULANS VE 5 UMKE TİMİ GÖREVLENDİRİLDİ”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Bu sabah İstanbul Küçükçekmece’de bir binada meydana gelen göçükte saat 09.35 itibariyle 7 yaralı olduğunu tespit ettik. 5 yaralı hastaneye nakledildi, 2 kişi tedaviye ihtiyacı olmadığını belirttiler. Olay yerine 15 Ambulans ve 5 UMKE Timi görevlendirilmiştir. Olaydan etkilenenlere geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.”

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı çöken bina ile ilgili 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirdi.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“02.06.2024 tarihinde saat 08:40 sularında, Küçükçekmece ilçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı binanın henüz belirlenemeyen bir nedenle çökmesi olayı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında; 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, olay yerine intikal ettirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının bitimine müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi kusur tespiti için incelemelerine başlayacaktır. Soruşturma titizlikle devam etmektedir.”“1,5 KAT SONRADAN KAÇAK OLARAK EKLENMİŞ”Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, binanın 36 yıl önce inşa edildiğini, 1,5 katın daha sonra kaçak olarak eklendiğini açıkladı.

Bakan Özhaseki sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İlk incelemelerimiz neticesinde binanın 36 yıl önce inşa edildiği, daha sonra 1,5 kat kaçak olarak eklendiği tespit edilmiştir. Yerinde yapılan ilk incelemelerde 1988 yılında inşa edilen binanın, mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edildiği, yapımında deniz kumu kullanıldığı ve daha sonraki süreçlerde binanın statiğini bozacak müdahalelerin yapıldığı anlaşılmıştır. Ekiplerimiz sahada incelemelerine devam ediyorlar, gelişmeleri anbean takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN ÇÖKEN BİNA İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada ” “02.06.2024 Pazar günü saat 08.40 sıralarında Küçükçekmece İlçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağın kesişim noktasında bulunan üç katlı bina çökmüştür. Olay yerine çok sayıda AFAD, arama kurtarma ve sağlık ekibi sevk edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

24 TV OLAY YERİNDE

Küçükçekmece’de 3 katlı bina çöktü. 2 kişi enkazdan yaralı çıkarıldı. Enkazda arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. 24 TV Muhabiri Sinan Ağca, olay yerinden son durumu aktardı.

“YATAKLA DOLABIN ARASINA GİRMENİN ÖNEMİNİ GÖRDÜM”

Küçükçekmece’de 3 katlı bina çöktü. Enkaz altından çıkarılan Korkut Yılmaz, yaşadıklarını anlattı.

Enkazdan çıkarılan Korkut Yılmaz “7 8 kişiydik. Bina sabah erken saatlerde çöktü. Hafif bir sarsıntı duyduk. Sonra çöktü. Ben yatakla dolabın dolabın arkasına atmıştım kendimi, sonra geri geri çıktım. Köpeğim vardı. O içeride kaldı. Üst kattaki insanlardan da bazıları çıktı. Bazıları enkazda kaldı. 4 katlı binaydı. Bir risk taşımıyordu. Alt kat dükkan onun üzerinde ofisim vardı. Bir üst katta da evim vardı. 10 dakika sonra hemen polis ekipleri ve ambulanslar geldi. Ellerim ve bacaklarımda yaralar var. Komşular kıyafet verdiler giydim. Ara kattaydım. Yatakla dolabın arasına girmenin önemini gördüm” dedi.

ÇÖKEN BİNANIN YANINDAKİ BİNADA ÇÖKME TEHLİKESİ

Küçükçekmece’de 1 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı binanın bitişik nizamındaki binada da çökme tehlikesi bulunuyor.

Ekipler, çökme tehlikesi olan bina için titreşim ölçümü yapıyor.

BAKAN TUNÇ’TAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çöken binaya ilişkin soruşturma başlatıldığının altını çizerek “Hepimizi üzen olayla ilgili Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet savcısı ile 3 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiştir.” dedi.

Bakan Tunç açıklamasında “İstanbul’un Küçükçekmece ilçesindeki bir binanın çökmesi sonucu hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.” sözlerine yer verdi.

ÇÖKEN BİNANIN ENKAZININ KALDIRILMASINA BAŞLANDI

Küçükçekmece’de 1 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralı kurtarıldığı, çöken 3 katlı binanın enkaz kaldırma çalışmaları yapılıyor.

Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağı’nın kesişim noktasındaki, henüz belirlenemeyen bir nedenle çöken, 1 kişinin cansız bedeninin çıkarıldığı, 8 kişinin de yaralı kurtarıldığı binanın enkaz alanındaki arama kurtarma çalışmaları tamamlandı.

“EVİMİZ BAŞIMIZA YIKILDI”

Küçükçekmece’de çöken binanın enkazından yaralı olarak çıkarılan Mikail Atlı, yaşadıklarını depreme benzeterek, “Sabah önce bir sallandı. Uyandım, ne oldu diye pencereden dışarı bakayım derken, daha çok sallandı, düştü bina.” ifadelerini kullandı.

Enkaz altından çıkarılan eşinin kaldırıldığı Bakırköy’deki Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen Atlı, “Deprem gibi oldu. Sabah önce bir sallandı. Uyandım, ne oldu diye pencereden dışarı bakayım derken, daha çok sallandı, düştü bina. Evimiz başımıza yıkıldı. Şükürler olsun ben ve eşim iyiyiz ama maddi olarak zararımız var.” dedi.

Atlı, enkaz altından kendi çabasıyla çıktığını ancak eşinin arama kurtarma ekiplerince çıkarıldığını belirterek, “Dünyamız yıkıldı. Ailemi kurtarmaya çalıştım. Orada bebek var, çocuk var, onlara bakmaya gittim. Bir tane kadın gördüm önümde, ağzı, burnu kanlar içindeydi. Eşim yanımdaydı, kafası sıkışmıştı. Betonu kırdım, kafasını kurtardım ama saçı, gövdesi falan kalmıştı. Enkazın altından çıkartamadım. Ben kendim bir şekilde çıktım. Sonra eşimi arama kurtarma ekipleri çıkarttı. Eşim de şimdi iyi. Kafasında birkaç dikiş, ufak tefek yaraları var, büyük bir şey yok.” diye konuştu.