05.19.2024

Kuzey Kore’den iki füze denemesi

Uluslararası çabalara rağmen füze denemelerinden vazgeçmeyen Kuzey Kore, komşuları Japonya ve Güney Kore’nin duyurduğuna göre iki balistik füze denemesi daha yaptı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası yaptırımlara rağmen nükleer silah ve füze geliştirme çalışmalarını sürdüren Kuzey Kore’den bölgede gerilimi tırmandıracak bir hamle geldi.

2022’DE 90 DENEME
Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin Japon Denizi yönüne balistik füze denemeleri yaptığını bildirdi. Japonya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Kuzey Kore yerel saatle 06.59 ve 07.10’da Japon Denizi yönüne iki balistik füze fırlattı. Japon münhasır ekonomik bölgesi dışına düşen kısa menzilli balistik füzeler, bölgede seyir halindeki unsurlarda hasar oluşturmadı.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni, Kuzey Kore’nin denemeleri gündemiyle toplantıya davet ettiklerini söylerken, ülke hükümetinin Kuzey Kore yönetimini protesto ettiği kaydedildi. 2022’de çeşitli tip ve menzillerde yaklaşık 90 füze fırlatan Kuzey Kore’nin bu denemeleri, 2023 başından bu yana üçüncü deneme oldu.

KİM JONG-UN’UN KIZ KARDEŞİNDEN SERT AÇIKLAMALAR
Kuzey Koreli yetkililer, füze denemelerinin ABD ve Güney Kore’nin ortak hava tatbikatlarına yanıt olduğunu belirtirken, Kim Jong-Un’un kız kardeşi ve Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yo Jong, ABD ve müttefiklerine yönelik açıklamalarda bulundu.

ABD kuvvetlerinin hamlelerinin son zamanlarda Kore Yarımadası arttığını söyleyen Kim, doğrudan veya dolaylı tehdit karşısında gerekli önlemleri alacaklarını ekledi. Füze denemelerine değinen Kim, “Pasifik’i atış menzili olarak kullanma sıklığımız, ABD kuvvetlerinin hareketlerine bağlıdır. Gerilimi tırmandıran manyaklara yaptıklarının bedelini ödetme irademizde bir değişiklik olmadığını bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.