10.07.2024

Liste İfşa Oldu: domuz etinden at etine kadar herşey il il belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin sağlığını tehdit eden taklit ve tağşiş ürünler listesiyle gıda sektöründe büyük bir skandala imza attı. Sağlıklı denilen et ürünlerinde, dana ve tavuk eti yerine at, domuz ve tek tırnaklı hayvan eti karıştırıldığı ortaya çıktı. İçerisinde domuz eti bile olan tağşiş listesi 2024 yılı için nasıl oldu?

Tarım ve Orman Bakanlığı zararlı madde bulunduran gıdalarla ilgili geniş çaplı bir liste yayınladı.

Listede Taklit ve Tağşiş Ürünler Bulunmakta

Bakanlığın yayınladığı listede, birçok marka ve firmanın taklit-tağşiş yaptığı ürünler teşhir edildi. Özellikle lahmacun, tas kebabı gibi et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edildi. Ayrıca, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlere karıştırılması gibi uygunsuzluklar da dikkat çekti.

Listede dikkat çeken uygunsuzluklardan bazıları şunlar:

Domuz eti: Antalya Kepez’de tas kebabı ürünlerinde domuz eti kullanıldığı tespit edildi.
Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki ünlü pide işletmesinin pide harcında domuz eti tespit edildi. İşletmenin dana pide harcında domuz eti tespit edilirken işyerine idari para cezası uygulandı.

İlaç etken maddesi: İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Sakarya’daki birçok gıda ürününde ilaç etken maddeleri bulundu.

Yasaklı gıda boyası: Gaziantep, Aydın, İzmir gibi illerde üretilen pul biber ve baharatlarda insan sağlığına zararlı boya kullanımı tespit edildi.

Tağşiş Listesine Nasıl Bakılır?

Tüketiciler, Tarım Bakanlığı’nın guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden ifşa edilen firmaları takip edebiliyor.