04.18.2024

Lübnan ve İşgalci İsrail arasında doğal gaz krizi!

İşgalci İsrail ve Lübnan arasında yaşanan ‘doğal gaz arama’ krizinde İsrail Fransa’ya başvurdu

İsrail’in Kariş sahasında hak talebi ve Lübnan’ın Akdeniz’de daha geniş bir alana sahip olma isteği, iki ülke arasında gerginliği tırmandırdı.

İsrail’de Başbakanlık koltuğunu devralan Yair Lapid ilk yurtdışı ziyaretini Fransa’ya gerçekleştirdi. Lapid, ziyareti kapsamında Lübnan sınırı yakınlarındaki “münhasır ekonomik bölge” çıkmazında Fransa’dan destek almak üzere Paris yönetimi yetkilileriyle bir araya gelecek.

Lübnan ve İşgalci İsrail arasında doğal
gaz arama krizi

DOĞAL GAZ ARAMA KRİZİ

İşgalci İsrail ordusundan geçtiğimiz gün yapılan yazılı açıklamada, Lübnan tarafından “İsrail münhasır ekonomik bölgesine” gönderilen Lübnan’daki Hizbullah’a ait droneların imha edildiği açıklanmıştı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın 10 Haziran’da, Lübnan-İsrail arasında tartışmalara yol açan deniz sınırında İsrail’in gaz arama çalışmalarını durdurması yönünde yaptığı uyarılara Tel Aviv’in riayet etmemesi sonucu Hizbullah’ın bölgeyi hedef aldığı belirtiliyor. Lübnan ve İsrail, Doğu Akdeniz’de bulunan 860 kilometre karelik deniz sahasında hak iddiasında bulunuyor. İşgalci İsrail, hak iddiasında bulunduğu Kariş’in Birleşmiş Milletler tarafından münhasır ekonomik bölge olarak İsrail, Lübnan ile ‘doğal gaz arama’ krizinde Fransa’ya başvurduğunu savunuyor. Lübnan ise Kariş’in İsrail’in deniz sahası içerisinde bulunduğu iddialarını reddediyor.

İŞGALCİ İSRAİL FRANSA’YA BAŞVURDU

Bu doğrultuda bölgede Hizbullah ile İsrail arasında artan gerilimler sonrasında Lapid’in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yapacağı görüşmelerde İran ve desteklediği Hizbullah’ı gündeme getireceği belirtiliyor. İsrail’in deniz sınırı anlaşmazlığının çözüme kavuşmasına dek müzakereleri yürütme istekliliğinin Fransa’ya iletileceği aktarılıyor. Fransa, Lübnan üzerinde en fazla etkiye sahip dış ülkelerden biri olarak biliniyor

İsrail Başbakanı ayrıca İran’ın nükleer anlaşma konusunda isteklerinin yerine getirilmemesini istiyor. İsrail, İran’a yönelik yaptırımların kaldırılması halinde Tahran yönetiminin Hizbullah’a ve Hamas’a daha fazla finansman sağlayacağını öne sürüyor.