05.18.2024

Lukashenko’dan savaşı durdurma çağrısı: ”Aklınızı başınıza alın!”

Rusya’nın Ukrayna işgalinde savaşın başından beri Rusya’ya desteğini sürdüren Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko çağrıda bulundu

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukashenko Cuma günü yaptığı açıklamada, Batılı güçlerin Ukrayna'da barışçıl bir çözüme destek vermesi halinde, Moskova ile Kiev güçleri arasındaki düşmanlıkların sadece birkaç gün içinde sona erebileceğini söyledi ve diğer Avrupa ülkelerini "aklınızı başınıza almaya" ve kan dökülmesini durdurma çağrısında bulundu.

Belarus, Minsk'teki yabancı büyükelçilerin güven mektuplarının sunumunda konuşan Lukashenko, Ukrayna ve Rusya'nın "kardeş halkları" arasındaki savaşı "büyük bir trajedi" olarak gördüğünü ifade etti.

“Bu çatışma, öncelikle Batılı politikacılar tarafından sergilenen stratejik entrikaların ve en büyük aptallığın doğrudan bir sonucudur” dedi.

Ancak AB ülkeleri de dahil olmak üzere bazı aktörlerin düşmanlıkların sona ermesini istediklerini söyleyen Lukashenko, "Avrupalılar bunu içtenlikle isterse, birkaç gün içinde barış sağlanabilir" dedi.