10.02.2024

Maldivler de, işgalci İsrail’e karşı Güney Afrika’nın açtığı davaya dahil oldu

Maldivler, Güney Afrika’nın işgalci İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davaya ilişkin Müdahale Beyanı’nı sundu

Maldivler, dün Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) Gazze Şeridi’nde Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme’nin Uygulanmasına İlişkin Müdahale Beyanı’nı resmen sundu. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Başsavcı Ahmed Usham’ın Maldivler adına Beyannameyi sunduğu belirtildi. Dava ilk olarak Güney Afrika tarafından 29 Aralık 2023’te Uluslararası Adalet Divanı’na sunulmuş ve işgalci İsrail’in Gazze’de Filistin halkına yönelik eylemlerinin 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme’yi (Soykırım Sözleşmesi) ihlal ettiği iddiasıyla açılmıştı.

Başsavcılık, “Maldivler, müdahalesini Soykırıma teşvik ve Soykırıma teşviki cezalandırma görevine ilişkin hükümlerin Soykırım Sözleşmesi’nin I, III, IV ve VI. maddelerinde doğru yorumlanmasına odaklıyor ve ayrıca Soykırım Sözleşmesi’nin II ve IX. maddelerinin doğru yorumlanmasına müdahale ediyor” dedi.

“Maldivler Hükümeti, müdahalesinin Soykırım Sözleşmesi hükümlerinin yorumlanmasıyla sınırlı olduğunu kabul ederek, diğer uluslararası forumlarda, işgalci İsrail’in işgal Altındaki Filistin Toprakları’nda soykırım ve apartheid anlamına gelen uluslararası hukuku çok sayıda ve ciddi şekilde ihlal etmesini kınamaya devam ediyor.” ifadeleri yer aldı. Bu nedenle Ofis, derhal ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulundu.

Başsavcılık ayrıca Filistin halkının devredilemez hakları ve 1967 öncesi sınırlara dayalı, başkenti Doğu Kudüs olan egemen ve bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulması lehindeki duruşunu yeniden teyit etti. Maldivler Filistin davasına desteğini her zaman dile getirmiş olsa da, en son olarak, Cumhurbaşkanı Dr. Mohamed Muizzu, Birleşmiş Milletler GenelKurulu’nun 79. Oturumunun Genel Tartışması’ndaki konuşmasında, işgalci İsrail’in Gazze’deki eylemlerini devam eden bir katliam ve soykırım olarak sınıflandırdı. Ayrıca, işgalci İsrail’in terör eylemleri ve uluslararası hukuku ve BM kararlarını ihlal etmesinden sorumlu tutulması çağrısında bulundu.

7 Ekim 2023’ten bu yana işgalci İsrail, 41.000’den fazla Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan askeri operasyonlar başlattı. Bu saldırılar, 1948 Nakba’sına kadar uzanan Filistin halkına karşı devam eden bir soykırımın, etnik temizliğin ve apartheid’in bir parçasıdır. Güney Afrika’nın davası, Uluslararası Adalet Divanı’nın işgalci İsrail’e karşı altı geçici tedbir kararı almasıyla sonuçlansa da, işgalci İsrail’in Gazze’deki soykırımı durdurması emredilmesine rağmen, işgalci İsrail durma belirtisi göstermiyor ve şimdi askeri operasyonlarını Lübnan’a da genişletiyor.