04.26.2024

Mars’ta geçmişte gürül gürül akan dev bir nehrin izleri bulundu

Perseverance uzay aracının kaydettiği yüzlerce görüntü bir araya getirildi.

NASA’nın Mars’taki uzay aracı Perseverance, milyarlarca yıl önce Kızıl Gezegen yüzeyinde gürül gürül akan bir nehrin kalıntılarını bulmuş olabilir.

Perseverance, iki yıldan fazla süredir kurumuş bir göl yatağı olan Jezero Krateri’ni inceliyor.

Son olarak kraterin kenarlarında dolaşırken, “250 metre yüksekliğinde ve kıvrımlı katmanlara sahip yelpaze şeklinde bir tortul kaya yığını” keşfetti.

NASA’ya göre bu, bir zamanlar şiddetli biçimde akan bir nehrin izleri.

Henüz atmosferinin çoğu uzay boşluğuna savrulmadan önce Mars’ın göller ve okyanuslara ev sahipliği yaptığına zaten inanılıyor.

Öte yandan bu yeni kanıt, bahsi geçen su yollarının daha önce düşünülenden çok daha şiddetli bir akışa sahne olduğunu düşündürüyor. Zira şimdiye dek Mars’ın geçmişte daha sığ akarsulara ev sahipliği yaptığı düşünülmüştü.

Heyecan verici yeni keşif, bilim insanlarını Kızıl Gezegen’in eskiden nasıl bir yer olduğuna dair düşüncelerini güncellemeye itebilir. Zira bulgular, şimdiye dek düşünüldüğünden daha derin ve daha hızlı akan bir nehrin var olabileceğini gösteriyor.

Ayrıca gezegende bir zamanlar hayat olup olmadığını belirlemeye çalışan astronomlara katkı sağlayabilir.

Eski nehir yatağı olduğu düşünülen yelpaze şeklindeki izler, Perseverance’ın kaydettiği yüzlerce görüntünün bir araya getirilmesiyle gözler önüne serildi.

Görüntülerdeki sürüklenmiş taşlar ve çizgili yüzeyler bilim insanlarının nehir teorisini destekler nitelikte.

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan doktora sonrası araştırmacı Libby Ives, “Bunlar, çok fazla enkaz taşıyan yüksek enerjili bir nehre işaret ediyor” dedi:

Su akışı ne kadar güçlü olursa, daha büyük malzeme parçalarını o kadar kolay hareket ettirebilir.

Ives’e göre, Perseverance tarafından tespit edilen bu birikinti katmanlarından bazılarının yüksekliği 20 metreye ulaşıyor. Bu da Dünya’da bir nehrin biriktirebileceği tepeler için epey yüksek.

Perseverance’ın proje bilimcisi yardımcısı Katie Stack Morgan, “Burada heyecan verici olan, Jezero’nun tarihini yazmada yeni bir aşamaya girmiş olmamız” ifadelerini kullandı:

Nehirleri daha önce olduğundan farklı bir ölçekte düşünüyoruz.