05.05.2024

Mehsa Emini Olayının İran Basınındaki Yankıları

İran’da olaylar devam ederken, vahim olayın İran basınına yansımalarını sizler için derledik.

Devrim Rehberi’ne yakın Keyhan Gazetesi: “Mehsa Emini’nin Bayıldığını Kanıtlayan Kamera Kayıtları Yalancıları Rezil Etti” başlıklı yazısında, Emini’nin kalp krizi geçirdiği ve tedavi için hemen hastaneye nakledildiği vurgulanarak karakola giriş çıkış kayıtlarının Emini’nin hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini kanıtladığı belirtilmiştir. Bunun yanında Emini olayına ilişkin sosyal medyada yer alan iddialar “büyük bir iftira” olarak telakki edilmiş ve bu iddiaları yayanların icabına bakılması gerektiği belirtilmiştir.

Devrim Muhafızları Ordusuna yakın Cevan Gazetesi: ‘Dedikodu yayanlar konusunda kanun üzerine düşen görevi yerine getirmelidir’ ifadesine yer vermiştir.

İran Gazetesi: “Genç Kızın Üzücü Ölümü Özel Olarak İncelenecek” başlıklı yazısında, Emini’nin ölümü, ‘sıradan bir olay’ olarak nitelendirilmiş; muhalifler ise ‘politik arınma arayan fırsatçılar’ olarak telakki edilmiştir. Öte yandan henüz bir tahkikat yapılmamasına rağmen reformcu medyanın, kamuoyunu yanılttığı öne sürülmüş ve bu, İbrahim Reisi hükûmetini yıpratmakla ilişkilendirilerek ‘fesatlık’ ve ‘ahlaksızlık’ olarak nitelenmiştir.

Reformcu Sazendegi Partisi’nin yayın organı Sazendegi Gazetesi: Partinin Genel Başkanı Hüseyin Maraşi tarafından kaleme alınan yazıda; Emini olayı, sistem ve Cumhurbaşkanı için bir sınav olarak değerlendirilmiş ve bu olayın sistem için önemli olup olmadığı sorulmuştur.

Şark Gazetesi: Emini olayına ilişkin birçok yazıya yer veren Şark gazetesi, geçmişte yaşanan benzer olaylarda adaletin yerine getirilmediğine dikkat çekilerek İran’daki bütün kadınların risk altında olduğu belirtilmiş ve halkın polise güven duymadığı, aksine polisten korktuğu vurgulanmıştır.

İtimad-ı Millî Partisi’ne Yakın İtimad Gazetesi: Gazete, Ruhani Dönemi’nde Kadın ve Aile İşlerinden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar’ın bir yazısını neşretmiştir. İbtikar, Emini’nin ölümü ardından kamusal alanda zorunlu başörtüsü uygulamasına karşı olduğu yönündeki açıklamasını teyit edercesine farklı dönemlerde bu uygulamaya muhalefet ettiğini ifade etmiştir. Ayrıca Ruhani Dönemi’nde başörtüsü meselesinde ‘baskının bir nebze olsun azaltıldığına’ dikkat çekmiştir.

İran’ın en eski gazetelerinden Cumhuri-yi İslami Gazetesi: Eski Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Alayi’nin İrşad Devriyelerini eleştiren yazısına yer vermiştir. Geçmişte yaşanan benzer vakalara değinen Alayi, ‘İrşat Devriyesinin işlevi kadınları tesettürlerine daha fazla riayet etmeleri kapsamında teşvik mi ediyor yoksa onların zorunlu örtünmeye karşı çıkmasına mı yol açıyor?’ sorusunu yöneltmiştir.

SONUÇ

Muhalefet pozisyonundaki reformcu medya, İrşat Devriyelerine ilişkin politikaların reformu için çağrıda bulunurken, sistemle iltisaklı ve muhafazakâr medya, reel politik denklemlerle örtüşmeyen ideolojik bir perspektif sunmaktadır.