04.27.2024

Mersin’de aslında ne oldu?

Soylu’nun 2021’de çıkarılan il emniyet müdürleri kararnamesiyle mevcut Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Şahne İzmir Emniyet Müdürü, Erzurum Emniyet Müdürü Mehmet Aslan ise Mersin Emniyet Müdürü atandı. İşte ne olduysa, bundan sonra oldu!

Görevden alınan Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan

Görevden alınan Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan

Kardeşi, makaron kaçakçılığı yaptı iddia edilen kişilere yönelik polis operasyonunda gözaltına alınan Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, görevden alındı.

Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, Aslan’ı merkeze çekti. Genel müdürlük, Aslan’ı görevden aldığını -pek de alışık olunmadığı şekliyle- kurumsal açıklamayla kamuoyuna duyurdu.

Doğrusunu isterseniz, Mersin Emniyeti’ndeki bu “acil görevden alma”nın öngörülebilir bir durum olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Zira, bugün yaşananlar, deyim yerindeyse geceden sabaha kadar gelişmedi. Yakın geçmişteki yaşanmışlıkların sonucu.

İki Mehmet’in kavgası

Aslan’ın kardeşi Nezir Aslan’ın gözaltına alınma sürecine geçmeden önce çoğu zaman yaptığım gibi biraz geriye gitmekte fayda var.

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 2021’de çıkarılan il emniyet müdürleri kararnamesiyle mevcut Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Şahne İzmir Emniyet Müdürü, Erzurum Emniyet Müdürü Mehmet Aslan ise Mersin Emniyet Müdürü atandı.

İşte ne olduysa, bundan sonra oldu! Kentin emniyet teşkilatının yönetimindeki kimi sıkıntılar iki atama sonrasında yaşandı.

Önceki Emniyet Müdürü Şahne, Mersin’de birlikte görev yaptığı bazı personeli beraberinde İzmir’e taşıdı. Kalanlar ise Aslan’la çalıştı. Şahne’den kalan bazı personelin tayini Aslan tarafından başka kentlere çıkartıldı.

Bu arada Şahne, zaman zaman Mersin’de kalan ve tanıdığı personelle görüşmeye devam etti. Aslan bu temaslardan sıkıntı duydu.

Polis Akademisi’nden aynı yıl mezun olmaları nedeniyle “devre arkadaşı” olan Şahne ile Aslan’ın arasına giren kara kedi, süreci bakana şikayetlere kadar götürdü. Şahne Aslan’ı, Aslan da Şahne’yi İçişleri Bakanı Soylu’ya şikâyet etmekten geri durmadı.

Mersin’de halef-selef olan iki polis müdürünün arası iyiden iyiye açıldı.

Aslan, uyarıya kulak asmadı

Derken, 2023 genel seçimlerinden sonra Soylu bakanlık koltuğunu Ali Yerlikaya’ya devretti. Yerlikaya ise, geçen ağustosta yayımladığı il emniyet müdürleri kararnamesinde Şahne’yi İzmir’den merkeze aldı. İddiaya göre, Yerlikaya, Aslan’ı da Mersin’den merkeze almayı planladı. Ancak devreye giren bazı kesimlerin etkisiyle Aslan yerinde kalmayı başardı.

Aslan, Mersin’de kaldı. Ama emniyet kulislerine göre; Ankara’nın gözü, ağustostan bu yana Aslan’ın üzerindeydi. Hatta yakın zamanda çıkartılması planlanan il emniyet müdürleri kararnamesinde, Aslan’ın Mersin’den alınmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Yakın geçmişten söz açılmışken ilginç bir olayı daha anlatarak kentteki emniyet teşkilatında yaşananlar hakkında ipucu vermiş olayım.

Aslan, 2022’in Ekim ayında Mersin Polis Okulu’nda görev yapan 2. Sınıf Emniyet Müdürü C.U.’yu, yardımcısı olarak atanmasını sağladı. Aslan’ın yardımcısı olarak göreve başlayan C.U., terörle mücadele şubesinden sorumlu olarak iş başı yaptı.

İddiaya göre; uzun yıllardır Mersin’de görev yapması nedeniyle kentin gerek sosyal yaşamı gerekse suç durumu konusunda tecrübeye sahip olan polis müdür C.U., nöbetçi olduğu bir akşam kent merkezinde polis çay bahçesinde bir araya geldiği Aslan’a, kendi kardeşinin Mersin’de bazı kaçakçılar ve organize suç örgütleriyle bağlantıları olduğu bilinen kişilerle görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerden duyulan rahatsızlığı iletti.

Pompei adlı işletmede yardımcısı C.U. ile görüşen Aslan, “ağzı olan konuşuyor” diyerek kardeşi Nezir Aslan hakkındaki iddiaları kabul etmedi.

Zaman içinde yine iddiaya göre, Aslan, yardımcısı C.U.’ya yönelik mobbinge başladı. Kısa süre sonra polis müdürü C.U., mesleki kariyerinin sonlandırmak için henüz süre olmasına karşın, dilekçe vererek emekli oldu!

Savcı, polislerin cep telefonlarını topladı

Ve geldik bugüne.

Geçen cumartesi günü polise gelen bir uyuşturucu ihbarı sonrasında Mersin Emniyeti Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, verilen adrese giderek baskın yaptı.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde yapılan baskında adı geçen adresteki depoda herhangi bir uyuşturucuya rastlanmadı.

Ancak aynı yerde kapalı bir bölümü açmaya çalışan polis, depodaki görevlinin “Burası emniyet müdürünün kardeşine ait yer” yanıtını aldı. Bunu üzerine durum, nöbetçi savcıya aktarıldı.

Yapılan incelemede milyonlarca adet makaron ele geçirildi. Makaronun, özellikle kaçak sigara imalatında tütünün içine konulmaya hazır filtreli boş sigara kağıdı olduğunu hatırlatayım. Merdiven altı yani kaçak sigara üreticilerinin olmazsa olmazı bir malzeme.

Savcı, bizzat olay yerine gelerek polise olay yeri tutanağı tuttururken, operasyona katılan tüm polislerin cep telefonlarını topladı.

Ardından savcı, soruşturmayı polisten alarak Mersin İl Jandarma Komutanlığı’na verdi. Tıpkı, Edirne’de İl Emniyet Müdür Yardımcısı Zeki Ağsakal’ın içinde yer aldığı operasyon gibi.

Burada ilave bir bilgi vereyim; söz konusu firmanın makaron üretimi için TAPDK’ya başvurduğu ifade ediliyor. Yasal sürecin sonuçlanacağı tablo, yaşananları farklı boyuta evrilmesine neden olabilir.

Dosyanın iki firarisi var

Soruşturma kapsamında; savcılık, Mersin İl Jandarma Komutanlığı üzerinden Ankara’ya özel yazı yazarak Nezir Aslan’ın gözaltına alınması talimatını verdi.

Jandarma, Aslan’ı yakalayarak Mersin’e gönderdi.

Büyüteç’i kaleme aldığım saatlerde gözaltı süreci dolup adliyeye çıkarılmak üzereydi. Aldığım bilgiye göre, dosya kapsamında iki de firari var.

Bu arada Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Nezir Aslan hakkında banka hesap hareketlerinin incelendiği ayrı bir soruşturma olduğu iddiası mevcut.

Olayın ardından, şüpheli Nezir Aslan’ın ağabeyi Mehmet Aslan’ın il emniyet müdürü olduktan sonra sık sık kente geldiği farklı çevrelerdeki kişilerle temaslarının bulunduğu ifade ediliyor.

Gelişleri sırasında kimi zaman emniyet müdürü konutunda kimi zamanda polisevinde kalan Nezir Aslan’a neredeyse kente gelişinde koruma polislerinin eşlik ettiği bir başka iddia olarak gündemde.

Müdür, jet hızıyla görevden alındı

Gelişmenin ortaya çıkmasıyla birlikte Aslan, cumartesi gecesi saat 01.00 sıralarında valiliğe çağrıldı ve kendisine yaşananlar bizzat valilik yetkililerince anlatıldı.

Akabinde Emniyet Genel Müdürlüğü harekete geçti. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada yer aldığı şekliyle; 18 Şubat’ın pazar günü olmasına rağmen, acilen müfettiş görevlendirilmesi yapıldı. Ve Aslan, Bakan Ali Yerlikaya’nın onayıyla birlikte jet hızıyla görevden alındı.

Aslan, salı gecesi saat 22.00 sıralarında makamını boşalttı. Çarşamba günü ise emniyet müdürü konutunu boşalttı, fakat henüz kentten ayrılmadı.

Son bir not vererek sonlandırayım.

Ankara’dan görevlendirilen müfettişler, Mersin’e giderek rapor hazırlayacak. Hazırlanacak bu rapor kentteki emniyet teşkilatında yaşanan ancak henüz kamuoyu gündemine gelmeyen olayları da günışığına çıkartabilir.