09.16.2024

Microsoft, Filistinliler’in Gazze’deki yakınlarını Skype üzerinden aramasını yasakladı

Microsoft, ABD ve diğer ülkelerde yaşayan Filistinlilerin Gazze’deki akrabalarını Skype üzerinden aramasını kalıcı olarak yasakladı.

BBC’nin yaptığı haberde, Microsoft, ABD ve diğer ülkelerde yaşayan Filistinlilere görüşme yasağı getirdi.

Yurt dışında yaşayan Filistinliler, Microsoft’u e-posta hesaplarını hiçbir uyarıda bulunmadan kapatmakla, yani kendilerini önemli çevrimiçi hizmetlerden mahrum bırakmakla suçladı. Bunun kendilerini banka hesaplarına ve iş tekliflerine erişemez hale getirdiğini ve savaşın harap ettiği Gazze’deki akrabalarıyla iletişim kurmak için Microsoft’un sahibi olduğu Skype’ı kullanmalarının durdurulduğunu söylüyorlar. Microsoft, hizmet şartlarını ihlal ettiklerini söylüyor ve bu iddiaya itiraz ediyorlar. Suudi Arabistan’da yaşayan Eiad Hametto, “İnternette hayatımı öldürdüler” dedi.

Ücretli Skype aboneliğiyle Gazze’deki cep telefonlarını ucuza aramak mümkün ve internet kapalıyken de Skype birçok Filistinli için cankurtaran halatı haline geldi. BBC’nin görüştüğü kişilerden bazıları, kendilerinin işgalci İsrail’in savaştığı ve birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamas’la bağları olduğu yönünde yanlış bir düşünceye sahip olduklarından şüphelendiklerini söyledi. Ancak Bay Hametto bu tür bir bağlantısı olduğunu reddetti. “Bizler siyasi geçmişi olmayan, sadece ailelerimizi kontrol etmek isteyen sivilleriz” dedi.

“Yaklaşık 20 yıldır sahip olduğum e-posta hesabımı askıya aldılar; tüm işlerim ile bağlantılıydı” dedi.

Ayrıca Skype bağlantısının kesilmesinin ailesi için büyük bir darbe olduğunu söyledi. İşgalci İsrail’in askeri harekatı nedeniyle burada internet sık sık kesiliyor veya kesiliyor ve standart uluslararası aramalar çok pahalı. İşgalci İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne yol açan saldırısına yanıt olarak Gazze’ye saldırı başlattı. Gazze’de Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı, savaşta 38.000’den fazla insanın öldürüldüğünü açıklıyor.

ABD’de yaşayan Salah Elsadi de BBC’ye, Nisan ayında hesabından ve Microsoft Hotmail hesabına bağlı tüm hizmetlerden atıldığını söyledi. Bay Elsadi BBC’ye “Bu Hotmail’i 15 yıldır kullanıyorum” dedi. “Hiçbir sebep yokken, şartlarını ihlal ettiğimi söyleyerek beni yasakladılar, hangi şartları? Söylesene. “50’ye yakın form doldurdum ve defalarca aradım.”

Bir diğer Filistinli Halid Obaied ise artık Microsoft’a güvenmediğini söyledi. “Telefon görüşmesi yapmak için bir paket ödedim, sonra 10 gün sonra beni sebepsiz yere yasakladılar” dedi.

Microsoft, hesapların kapatılmasının nedeninin Hamas’la şüpheli bağ olup olmadığı sorulduğunda doğrudan yanıt vermedi. Ancak bir sözcü, arama bölgesine veya varış noktasına göre aramaları engellemediğini veya kullanıcıları yasaklamadığını söyledi. Daha fazla ayrıntıya girmeden “Skype’ta engelleme şüpheli dolandırıcılık faaliyetlerine yanıt olarak gerçekleşebilir” dediler.

“Bu, yalnızca Gazze’yi arayan bir Filistinli olduğum için olduğu anlamına geliyor.”