04.30.2024

Mısır Dışişleri Bakanı 10 yıl sonra Türkiye’de; Çavuşoğlu ile bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2013’ten bu yana ilk kez Türkiye’yi ziyaret eden Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile bir araya geldi.

Çavuşoğlu, depremlerin ardından “geçmiş olsun” ziyaretinde bulunan Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri’yi Adana Havalimanı’nda karşıladı.

Şukri ve Çavuşoğlu’nun basına kapalı görüşmesinin ardından, Mısır’a ait yardım gemisi için Mersin Uluslararası Limanı’nda düzenlenecek törene katılması bekleniyor.

İç savaşın başlamasından bu yana Mısır’dan ilk Suriye ziyareti
Mısır Dışişleri Bakanı, ziyaretleri kapsamında pazartesi ilk olarak Şam’ı ziyaret etti. Böylece iç savaşın başladığı 2011’den bu yana ilk kez bir Mısırlı yetkili, Suriye’ye resmi düzeyde ziyarette bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Ziyaretlerin amacının depremin ardından iki ülke ve kardeş halklarıyla dayanışma göstermek olduğunu” ifade etti.

Türkiye Mısır İlişkileri askıya alınmıştı

Mısır’da, dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi, 3 Temmuz 2013’te askeri darbe yapmıştı. Seçimle iş başına gelen Muhammed Mursi, askeri darbenin ardından görevinden alınıp hapse atılmıştı. Türkiye, Mursi’nin yerine Sisi geçince, büyükelçisini çekerek Mısır ile ilişkilerini askıya almıştı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, 2013’ten bu yana karşılıklı olarak maslahatgüzar seviyesinde yürütülüyor.

Erdoğan ve Sisi görüşmüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Kasım 2022’de FIFA 2022 Dünya Kupası’nın açılış töreni için gittiği Katar’da Sisi ile görüşmüştü. Sisi, 7 Şubat’ta Erdoğan’ı arayarak Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle “geçmiş olsun” dileğinde bulunmuştu.