09.16.2024

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Gazze’de ateşkes için Rusya’yı baskı yapmaya çağırdı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Salı günü Rusya’dan Gazze’de kalıcı ateşkes için baskı yapmak üzere Güvenlik Konseyi’ndeki daimi koltuğunu kullanmasını istedi

Arap ve Müslüman ülkelerinin Rusya’nın Filistin’e verdiği destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, İsrail ile Filistinli İslamcı grup Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında Rusya’nın ev sahipliğinde Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinden dışişleri bakanlarıyla Gazze hakkında Salı günü Moskova’da düzenlenen bir toplantıya katıldı.

Şukri, Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelen Arap-İslam heyetinin bir üyesi olarak söz aldı. Mısır Dışişleri Bakanı ayrıca işgalci İsrail’in hedeflerine ulaşması için retorik olarak kaç Filistinli sivilin ölmesi gerektiğini sordu. 25 Ekim’de Rusya, Gazze Şeridi’ndeki mevcut ihtilafla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan ABD karar taslağını, derhal ateşkes çağrısı yapmadığı için veto etti.

Çarşamba günü, BM Güvenlik Konseyi’nin uzatılmış insani duraklamalar çağrısında bulunan kararına da destek vermekten kaçındı çünkü kararda acil ateşkes çağrısı yer almıyordu. Söz konusu bir ‘ateşkes’ değil ‘İnsani duraklama’ olduğu.

Salı günü 46’ncı gününe giren işgalci İsrail’in Gazze’deki savaşı şimdiden 5.600’ü çocuk ve 3.500’ü kadın olmak üzere 13.300 Filistinlinin hayatına mal oldu.

Şukri, ayrıca güneydeki yerinden edilmiş insanlara yönelik sürekli bombalamanın açık bir amacı olduğunu da doğruladı: Gazze sakinlerini ayrılmaya zorlamak.

Dışişleri bakanı, “Mısır, Filistinlileri yerinden etmeye yönelik her türlü girişimi reddettiğini açıkça beyan etti” vurgusu yaptı. Mısır’ın, Gazze Şeridi’ne insani yardım girişindeki mevcut kusura çözüm bulmak amacıyla Arap ve İslamcı gruplar adına Güvenlik Konseyi’ne sunulmak üzere bir karar taslağı hazırladığını duyurdu. Toplantının sonunda dışişleri bakanları, Rusya tarafına sıcak karşılamadan dolayı şükranlarını sunarak, krizi kontrol altına almak ve yansımalarını en aza indirmek için Rusya ile istişare ve koordinasyonun sürdürülmesi yönündeki kararlılıklarını teyit ettiler.

Şükri, Suudi Arabistan, Ürdün, Filistin ve Endonezya dışişleri bakanlarının yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri ile birlikte Güvenlik üyesi ülkeler gezilerinin ikinci durağı için Salı günü Moskova’ya geldi. Konsey. İlk durak Pazartesi günü Pekin’di ; burada Şükri, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını durdurmada büyük ülkelerin daha büyük rol oynaması gerektiğini söyledi.