Parlamento, Silahlı Kuvvetlere “yargı denetimi yetkisi” tanıyan bir yasayı kabul etti
Mısır hükümeti, özellikle toplumun temel ihtiyaçlarına yönelik gıda ve tedarik ürünleri gibi alanlarda, devletin hayati kurumlarına yönelik askeri denetimi genişletmeyi hedefliyor. Bu amaçla, parlamento Silahlı Kuvvetlerden subayların, pazarı denetleme ve stratejik mallarda manipülasyonu önleme sürecine katılımını içeren yeni bir yasayı onaylandı.
Millet Meclisi (Parlamentonun alt kanadı), Pazar günü hükümet tarafından sunulan ve “Devletin Kamu ve Hayati Tesislerinin Güvenliği ve Korunmasını” hedefleyen yasayı onayladı. Yeni yasa, Silahlı Kuvvetlerin, polis güçleriyle birlikte kamu ve hayati tesislerin korunmasına devam etmesine ve toplumun temel ihtiyaçlarına zarar verebilecek suçlarla mücadeleye izin veriyor. Bu suçlar arasında gıda ve tedarik ürünleri ile diğer temel devlet unsurları ya da milli güvenlik gereklilikleri yer alıyor ve bu konuda Cumhurbaşkanına karar alabilme yetkisi veriliyor.
Meclis tarafından oluşturulan ortak komitenin raporuna göre, bu yasa “önceki tüm ilgili yasaları tek bir yasada birleştiriyor” ve “Silahlı Kuvvetlerin kamu ve hayati tesisleri koruma ve güvenlik görevi sırasında işlenen tüm suçların sivil mahkemeler yerine askeri mahkemeye sevk edilmesini” öngörüyor. Bu uygulamayla, hızlı ve etkili adalet sağlanması amaçlanıyor.
Komiteye göre yasanın felsefesi, Silahlı Kuvvetlerin anayasanın ikinci bölümünde belirtilen görevlerine dayanıyor ve bu görevler, devletin temel unsurlarını korumakla ilişkilendiriliyor. Ayrıca, yasanın üçüncü maddesi, “Savunma Bakanının, Silahlı Kuvvetler personelinin, yerlerinin ve görevlerinin tesisler ve tesisat içinde belirlenmesine ilişkin yetkilerini” düzenliyor.
Yasa, Savunma Bakanı tarafından belirlenen Silahlı Kuvvetler subaylarına ve astsubaylarına “adli kontrol yetkisi” veriyor. Yasanın, Resmi Gazete’de yayımlanmasını takiben ertesi gün yürürlüğe girmesi öngörülüyor.
Millet Meclisi Ekonomik Komite Başkan Yardımcısı, Milletvekili Muhammed Ali Abdülhamid’in Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre, Meclis’in Silahlı Kuvvetler personeline adli kontrol yetkisi verilmesine onay vermesi, “bazı tüccarların malları tekel altına alma ve piyasalarda manipülasyon yapma faaliyetlerine karşı mücadele amacıyla” gerçekleşti. Abdülhamid, “denetimle ilgili dosyadan sorumlu birçok bakanlıkta yeni atamaların olmamasının, bu kurumların rollerini yerine getirmede etkinliklerini azalttığını” belirtti.
Silahlı Kuvvetler, 2013 yılından bu yana, aynı yıl çıkarılan 1 sayılı yasaya dayanarak, kamu ve hayati tesislerin güvenliğini ve korunmasını sağlama görevlerini üstleniyor. Bu yasayı, 2014 yılında 136 sayılı yasa takip etti ve iki yıl sonra 2021’e kadar süresinin uzatılması için değiştirildi. Daha sonra süresiz hale getirilmek üzere bir değişiklik daha yapıldı.
Ekonomi Komitesi Başkan Yardımcısı’nın belirttiğine göre, “Silahlı Kuvvetler, yeni yasa gereği piyasaların denetlenmesi ve stratejik ürünlerdeki manipülasyonların engellenmesi sürecine katılacak.” Bu durumun, devletin yolsuzlukla mücadele çabalarına destek olması bekleniyor.
Geçtiğimiz aylarda Mısır, özellikle şeker ve pirinç gibi bazı temel ürünlerde, bir kıtlıkla karşı karşıya kaldı. Tedarik Bakanı Ali el-Mesilhi bir televizyon programında, bu durumun sorumluluğunu “tüccarların hırsına ve bu malların stoklanması ve tekel altına alınmasına” bağladı.
Parlamento üyesi, “Silahlı Kuvvetlerin bakanlıklar ve ilgili otoritelerle birlikte piyasaların denetlenmesinde aktif rol alacağını ve yasanın istisnasız olarak uygulanmasını sağlayacağını” belirtiyor. Bu görüş, Millet Meclisi Kültür, Medya ve Eski Eserler Komitesi Başkan Yardımcısı ve milletvekili Nadir Mustafa tarafından da destekleniyor.
Mustafa, yasanın kabulünden önce Meclis’te yaptığı konuşmada, yeni yasanın “Mısır’a yönelik iç ve dış saldırılara karşı bir tepki olduğunu, vatandaşların üzerindeki yükü hafifleteceğini, devlet denetimini güçlendireceğini ve bazı bakanlıklarda gevşeyen denetim mekanizmalarını sıkılaştıracağını” vurguladı. Mustafa, yasanın “iç cepheyi güvence altına alacağını ve denetim etkinliğini artıracağını” belirterek, yasanın önemini vurguladı.