09.19.2024

Moskova’dan Nükleer Çatışma Uyarısı!

Moskova Nükleer Çatışma Uyarısı Verdi

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Batı’nın Ukrayna ihtilafına müdahil olmasının “feci sonuçlara” yol açabileceğini söyledi

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov Perşembe günü yaptığı açıklamada, Washington'ın Ukrayna ihtilafına yakıt ekleme çabalarının potansiyel olarak doğrudan bir nükleer soğukluğu tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Ryabkov, “en şiddetli stratejik tehdidin” ABD ve NATO’nun “Ukrayna’da kasıtlı olarak başlattıkları çatışmayı ve gerginlikleri daha da artırmaya” çalışan politikaları sonucunda gerçekleştiğini söyledi. Düşmanlıklarda ABD ve NATO, “felaket sonuçları olan nükleer güçlerin doğrudan askeri çatışması tehdidiyle doluydu.”

Moskova’nın bu tür risklere ilişkin uyarıları “propaganda amacıyla çarpıtılıyor.”

Bu tür politikaların, nükleer devletlerin asla nükleer bir çatışmaya girilmemesi gerektiği beyanıyla çeliştiğini de sözlerine ekledi.

Ocak 2022’de, nadir görülen bir birlik gösterisiyle, beş nükleer güç – Rusya, Çin, ABD, İngiltere ve Fransa – ” Nükleer Silah Devletleri arasında savaştan kaçınmayı ve stratejik güçleri azaltmayı düşündüklerini” belirten ortak bir bildiri yayınladılar. 

Diplomat, ABD ve müttefiklerinin “yıkıcı eylemlerinin” dünyanın çeşitli bölgelerinde gerilimi körüklediğini ve bunun da “yeni bir dünya düzeni için büyüyen küresel mücadeleden bahsedebileceğimizi” gösterdiğini sözlerine ekledi .

Ryabkov’a göre tüm bu gelişmeler “silah kontrolü ve stratejik risk azaltma ile başa çıkmayı gittikçe zorlaştırıyor” .

Onun yorumları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen ay Moskova’nın Rusya ile ABD arasında kalan son nükleer anlaşma olan ve iki tarafça konuşlandırılan nükleer varlıkların sayısına kısıtlamalar getiren New START anlaşmasına katılımını askıya alacağını duyurmasının ardından geldi.

Hareketin nedenini açıklayan Putin, Batı’nın Moskova’nın anlaşma uyarınca Batı nükleer tesislerini denetleme taleplerini resmi bahanelerle reddettiğini söyledi. Aynı zamanda, NATO ülkelerinin Rusya’nın stratejik tesislerine erişim talep ettiğini kaydetti.

Bu haftanın başlarında, Rusya’nın ABD büyükelçisi Anatoly Antonov, Washington’ın “New START’ın tam ölçekli operasyonuna geri dönüş için koşullar yaratmak” için ”  Rus karşıtı düşmanca politikasını” yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.