05.14.2024

Mütefekkir Yaşar Kaplan hayatını kaybetti

‘Demokrasi Risalesi’ kitabı nedeniyle 3 yıl hapis cezası verilen 28 Şubat mağduru da olan, mütefekkir Yaşar Kaplan hayatını kaybetti

Almanya’da iki gün önce vefat eden fikir adamı, yazar ve tercüman Yaşar Kaplan’ın naaşı Köln’de kılınan cenaze namazının ardından Türkiye’ye gönderildi

Kaplan, en son verdiği röportajlardan birinde “Sanatçı, esas itibariyle kendi toplumunda da gurbeti yaşayan ve hasreti hiç bitmeyen kişidir” diyerek gurbetini anlatmıştı. Ülkesini özlediğini söylemiş, dönüş şartları oluştuğunda Türkiye’ye geleceğini belirtmişti. Yeni kitaplarıyla başlangıç yapma hayali vardı. Yetmişli yıllarda yayınlanan hikaye kitaplarının Ketebe’den çıkması, belki de bu başlangıcı hazırlayan bir süreçti.

YAŞAR KAPLAN KİMDİR?

Niğde’de 1952 doğumlu Yaşar Kaplan, ilköğrenimini köyünde, ortaöğrenimini Kayseri İmam Hatip Lisesi’nde aldı. Sonrasında İngiliz Dili ve Edebiyatı ile Amerikan Dili ve Edebiyatı Tarihi bölümlerinde yükseköğrenim gördü.Birçok kurumda tercümanlık görevi yaptı. Demokrasi Risalesi adlı deneme kitabı nedeniyle 3 yıla yakın cezaevinde kaldı.

Kaplan, cezaevinden çıktıktan sonra 2001 yılında Almanya’ya gidene kadar Akit gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.İslamcı edebiyatın 1980’li yıllardaki ünlü isimlerinden biridir.

Mütefekkir, yazar ve tercüman Yaşar Kaplan, 71 yaşında Almanya’da vefat etti. Yaşar Kaplan bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Diyanet İşleri Başkanlığı, İller Bankası, Türkiye Zirai Donatım Kurumu, Mila Haber Ajansında yazı işleri müdürlüğü ve Devlet Planlama Teşkilatında tercümanlık görevlerinde bulunan Kaplan, dört ayrı eserinden dolayı yargılandı, Demokrasi Risalesi adlı deneme kitabı nedeniyle 3 yıla yakın cezaevinde kaldı.

Bir süredir pankreas kanseri nedeniyle tedavi gören Yaşar Kaplan, iki gün önce sabah saatlerinde hastanede hayatını kaybetti. İslamcı edebiyatın 1980’li yıllardaki ünlü isimlerinden olan Yaşar Kaplan, hikaye, deneme ve eleştiri yazılarını kendi adı ve müstear imzalarla Edebiyat, kurucusu olduğu Aylık Dergi ve Meydan dergilerinde yayımladı. Yönettiği Aylık Dergi’de aktüel konulara getirdiği yaklaşımlarla hikayeciliğinin yanı sıra deneme ve eleştirileriyle de ilgi topladı.

İki gün önce Almanya’da vefat eden İslami edebiyatın öncü isimlerinden Yaşar Kaplan, 28 Şubat döneminde hakkında açılan davalardan dolayı Almanya’ya gitmek zorunda kalmıştı. Sanatçıyı kendi toplumunda da gurbeti hiç bitmeyen birisi olarak tarif eden yazar, ülkesini özlediğini her fırsatta dile getirmesine rağmen ülkesine hasret hayata gözlerini kapadı.