09.16.2024

Müzakere heyetinde olan Soykırımın ortağı ABD, Hamas’ın 6 liderine dava açtı!

Müzakere heyetindeki ABD, Hamas’ın 6 liderine dava açtı. 7 ay önce açılan davanın Haniye’nin yakalanması için gizli tutulduğu ortaya çıktı.

ABD Adalet Bakanlığı, 7 Ekim 2023’teki saldırılarda rol oynadıkları gerekçesiyle Hamas’ın 6 liderine 7 farklı suçlamanın yöneltildiği bir iddianame hazırladığını açıkladı. 7 Ekim’den sonraki süreçte ABD’nin hazırladığı ilk iddianamede Hamas liderleri, saldırılardan sorumlu tutuldu. İddianamede, Hamas’ın suikastla Tahran’da öldürülen lideri İsmail Haniye ile Hamas’ın yeni Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar, Hamas’ın yurtdışı sorumlusu Halid Meşal, Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Deif, Mervan İsa ve Ali Baraka hakkında terörizm dahil, 7 farklı suçlama yöneltildi.

7 AYDIR GİZLİ TUTULDU

ABD medyasına açıklama yapan ve adı açıklanmayan bir Adalet Bakanlığı yetkilisi, iddianamenin esasen 1 Şubat 2024 tarihinde hazır olduğunu ancak Haniye’nin yakalanabilmesi beklentisiyle bugüne kadar mühürlü kaldığını belirtti. Yetkili, İsmail Haniye’nin öldürülmesi ve bölgedeki diğer gelişmeler neticesinde artık iddianamenin mühürlü kalmasına gerek kalmadığını açıkladı.

MÜZAKERELERE ZARAR VERiR

Beyrut Amerikan Üniversitesi öğretim görevlilerinden Rami Khouri, ABD’nin Hamas yöneticilerini suçlama kararının, devam eden ateşkes görüşmelerinde arabuluculuk rolüne zarar verdiğini söyledi. Khouri, “Washington, Hamas’ı eylemlerinden sorumlu tutmak konusunda çok istekli, İsrail konusunda benzer bir istek yok. Bu nedenle de dünyanın büyük çoğunluğunun gözünde ABD dürüst bir arabulucu değil, Gazze’deki İsrail soykırımına ortaktır” dedi.