09.16.2024

Müzakereleri çıkmaza sokan… Philadelphi Koridoru(Salahaddin) neden bu kadar önemli

Gazze Şeridi’nde akan kanı durdurmayı amaçlayan ateşkes anlaşmasının önündeki en büyük engel, İşgalci İsrail’in Gazze’nin Mısır ile bağlantısını sağladığı Philadelphi Koridoru’ndan çekilmeyi reddetmesi olarak dikkat çekiyor.

GAZZE Şeridi’nde ateşkes ve rehine takası hedefiyle Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşecek müzakerelerin ikinci turu öncesinde İşgalci #İsrail tarafı çözümsüzlük stratejisini sürdürüyor. Katil Netanyahu, önceki gün El Arabi El Cedid gazetesinde çıkan İsrailli müzakerecilerin, Philadelphi Koridoru’nda Birleşmiş Milletler (BM) misyonunun bulunmasına izin veren yeni bir öneriyi Kahire’de sunmayı planladıklarına dair iddiaları yalanladı. İsrail Ordu Radyosu’na yapılan bilgilendirmede Netanyahu’nun koridoru kontrol etme noktasında ısrarcı olduğu aktarılıken, İşgal medyası da Philadelphi Koridoru’nun Netanyahu’nun kırmızı çizgisi olduğunu belirtti.

HAMAS KARŞI ÇIKIYOR

Hamas; ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen son müzakerelerde Netanyahu’nun yeni şartlar öne sürerek anlaşmaya varılmasını engellediğini belirtmişti. Katil Netanyahu’nun anlaşmaya eklediği ve ön şart olarak sunduğu maddeler arasında, İşgal ordusunun Philadelphi Koridoru ve Gazze Şeridi’ni kuzey-güney hattında bölen Netzarim Koridorunda hâkimiyetini sürdürmesi de yer alıyor. Hamas ise İşgal ordusunun koridor da dahil olmak üzere tüm Gazze Şeridi’nden çekilmesini talep ediyor. Öte yandan Gazze’ye ulaşan insani yardımların tamamına yakını, bu koridor üzerinden Gazze’ye girdiği için, Hamas sınırın soykırımcı İsrail’in kontrolünde olmasına karşı çıkıyor. Zira İsrail güçlerinin koridoru ele geçirmesinin ardından bölgeye aktarılan yardım malzemelerinde büyük düşüş yaşanmış, Gazze Şeridi’nde onlarca bebek açlıktan yaşamını yitirmişti.

‘YA ANLAŞMA YA KORİDOR’

İsrailli heyetin Netanyahu’yu; Philadelphi Koridoru’nun İsrail kontrolünde kalmaya devam etmesi konusundaki ısrarının müzakerelerin sonunu getireceği konusunda uyardığı, kendisine ‘Ya Philadelphi ya anlaşma’ denmesine rağmen geri adım atmadığı İşgal İsrail medyasına yansıdı. Soykırımcı Netanyahu, İsrail ordusunun bölgede nasıl konuşlandırılacağını tartışmaya hazır olduğunu, ancak askeri varlığa dair bir taviz vermeyeceğini söylediği iddia edildi.

TÜNEL İDDİASI

Soykırımcı Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail ordusunun koridorun kontrolünü ele geçirdiği mayıs ayında yaptığı açıklamada koridor üzerinde, Mısır’a geçen 20 tünel bulunduğunu iddia etmiş, Hamas’ın tüneller aracılığıyla sınırdan silah kaçırdığını öne sürmüştü. “Selahaddin Koridoru” olarak da bilinen ve Gazze ile Mısır sınırında yer alan koridor, 1979’da Mısır ile İsrail arasında imzalanan “Camp David” anlaşması kapsamında tampon bölgede yer alıyor. Koridor, 14.5 kilometre uzunluğunda, birkaç yüz metre genişliğinde ve Akdeniz’den başlayıp Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’na kadar uzanıyor.

Soykırımın suç ortağı Biden’dan Netanyahu’ya rica

ABD merkezli haber sitesi Axios’un haberine göre de ABD Başkanı Biden telefonla görüştüğü Netanyahu’dan askerlerini Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphia Koridoru’nun 1-2 kilometrelik bölümünden geri çekmesini istedi. Üç İsrailli yetkiliden alınan bilgiler dahilinde, katil Netanyahu anlaşmayı ilerletmek için askerlerini bir mevziden geri çekmeyi kabul etti.