09.16.2024

New York Times: Haniye, kalacağı odaya haftalar önce yerleştirilen bir bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetti

New York Times, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da kalacağı odaya haftalar önce yerleştirilen bombayla hayatını kaybettiği belirtti.

Haniye’nin çarşamba sabahı İran’ın başkenti Tahran’da kaldığı devlet konukevinde şehit edilmesinden sonra ortaya birçok iddia atıldı. Çoğunlukla İsrail’in Haniye’nin kaldığı odayı bir uçak veya drondan atılan füzeyle vurduğu ihtimali üzerinde duruldu. Ancak bu iddialar tartışılırken Siyonist İsrail’in, İran’ın hava savunma sistemini nasıl aşmış olabileceği ile ilgili soru işaretleri gündeme geldi.

New York Times’ın haberine göre suikastçılar, İran’ın bir anlık güvenlik boşluğundan faydalanarak Haniye’nin kalacağı binaya girmeyi başardı ve ziyaretten aylar önce odaya bomba yerleştirdi. Bomba, haftalar boyunca bulunmadı.

Suikastçılar, Haniye’nin odada olduğu sırada aylar önce yerleştirdikleri bombayı tetikleyerek Hamas liderini şehit etti.

New York Times’a konuşan İranlı kaynaklar, böyle bir hatanın İran için çok büyük bir istihbarat başarısızlığı ve Devrim Muhafızları için utanç olduğunu belirtti. Bina Haniye gibi üst düzey konukların Tahran ziyaretinde kaldığı yer olmasının yanı sıra gizli toplantılar için de kullanılıyor.

Bombanın konukevine nasıl yerleştirildiği bilinmiyor. Orta Doğulu yetkililer, suikast planlanırken yerleşkenin aylarca gözlemlenmiş olduğunu düşündüklerini belirtti. İranlı yetkililer patlayıcının ne zaman ve nasıl yerleştirildiğini bilmediklerini ifade etti.

New York Times’ın haberine göre İsrail, Haniye ve diğer üst düzey Hamas yetkililerini yaşadıkları Katar’da değil, başka ülkelerde vurmaya karar verdi. Katar, Hamas ve İsrail arasındaki görüşmelere arabuluculuk yapıyor.

İsminin gizli tutulmasını isteyen kaynaklar, ABD istihbaratının İran ve Hamas gibi saldırının İsrail tarafından yapıldığı sonucuna ulaştığını belirtti.

Terörist İsrail saldırıyı açıkça üstlenmese de, New York Times’a konuşan kaynaklara göre Tel Aviv, suikast öncesinde Washington ve diğer Batılı müttefiklerini bilgilendirdi.

Çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, saldırıdan önceden haberi olmadığını söylemişti.