09.20.2024

New York Times’dan, Yahudileri kızdıran ‘gama haçlı’ bulmaca

New York Times, sosyal medya kullanıcıları tarafından, Hanukkah’ın ilk gecesinde gamalı haç şeklinde bir çapraz bulmaca yayınladı

Bulmaca editörü: “Başlangıçta 15×15’lik bir ızgarada çalışmasını sağlamaya çalıştığını, ancak daha sonra ızgarayı eğlenceli bir girdap şekline sahip Pazar boyutunda bir bulmacaya genişletmeye karar verdiğini” belirtti.

İzleyiciler, bulmacanın siluetinin, Nazi rejimi sırasında nefretin sembolü olan gamalı haça esrarengiz bir benzerlik taşıdığına hemen dikkat çekti.

Bazı eleştirmenler, gazeteyi İsrail karşıtı içerik yayınlama iddiasıyla bilinçaltı mesaj vermekle suçladı. Kendini Siyonist harekete adamış New York Şehir Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinden oluşan bir koalisyon olan SAFE CUNY, “‘New York Times’tan Hanukkah için Bugünkü Bulmaca,” diye tepki gösterdi.

“Yahudiler ve İsrail ile ilgili olarak son birkaç yıldır @nytimes’ı hemen hemen özetliyor.” Bu arada, Yahudi medya şirketi Israel National News, Daily Mail’in bildirdiğine göre, gamalı haç bulmacasının Times’ın Cumartesi günü anti-Semitik olarak kabul ettiği bir yazının ardından yayınlandığına dikkat çekti. Yazı, Benjamin’in “Ancak Netanyahu hükümeti İsrail’in geleceği, yönü, güvenliği ve hatta bir Yahudi anavatanı fikri için önemli bir tehdit oluşturduğu” uyarısında bulundu. Ayrıca okuyuculara bulmacanın tasarımının “kasıtlı Nazi imgesi mi yoksa talihsiz bir tesadüf mü” olduğunu soran bir anket yayınladılar. 440 oydan yaklaşık %85’i hareketin kasıtlı olduğunu düşündü. Times, tartışmayla ilgili henüz yorum yapmadı.

Hanukkah bayramı, Yahudilerin, Seleukos İmparatorluğu’nun elindeki Kudüs’ün, MÖ 200’lerde Yahudiler tarafından geri alınmasının şerefine 2200 yıldır kutlanan bir Yahudi bayramıdır.

Işıklar bayramı diye de tanımlanan bayramda 9 kollu şamdan yakılır.