05.20.2024

Norveç’te Filistinlilere destek eylemi: ‘İşgalci İsrail’e silah satışına son!’

Oslo’da buluşan binlerce kişi Norveç Dışişleri Bakanlığına yürüdü. İsrail’e doğrudan satışı olmayan Norveç’in silahları ABD gibi üçüncü ülkeler aracılığıyla ulaşıyor.

Filistin’de altı aydır İsrail tarafından devam eden saldırılar Norveç’in birçok kentinde protesto edildi. Cumartesi günü gerçekleştirilen eylemlerde “Soykırımın durdurulması, Norveç silahlarının İsrail’e verilmesine son verilmesi, Norveç petrol fonunun işgal alanından çıkması, İsrail’in boykotu ve Filistin direniş mücadelesinin desteklenmesi” istendi.

Başkent Oslo’da Norveç Filistin Komitesi ile Norveç Filistin Eylem Gurubu tarafından düzenlenen ve 28 kurum ve kuruluş tarafından desteklenen eylem Grönland semtinde başladı. Eylemde “Bırak Gazze yaşasın”, “Soykırımı durdur” ve “İsrail’le silah ticaretine hayır” pankartları taşındı. Norveç Dışişleri Bakanlığına yürünen eyleme en az 5 bin kişi katıldı.

Yürüyüşte, Gazze’deki sağlık çalışanları sembolize eden kıyafetleriyle ve “Gazze’de sağlık çalışanlarıyla ile dayanışmaya” dövizleriyle ve yine Gazze’de öldürülen gazetecileri sembolize eden kanlı yelekler giyen ve ağızlarını bantlayan eylemciler dikkat çekti.

Yürüyüşte ayrıca temsili olarak “kefenlere çocuk cesetleri” de kucaklarda taşındı. Yürüyüşte sık sık “Büyükelçiliği kapat”, “Boykot İsrail”, “Ateşkes şimdi” ve “Norveç silahlarını durdur-Norveç silahları öldürüyor” sloganları atıldı.

Norveç Dışişleri Bakanlığı önünde Oslo Filistin Komitesi ve Filistin Eylem Grubu sözcüsü ve Filistin kökenli olan Rami Samandar ve yine Filistin kökenli Gazzeli Sabrin Timraz ile Norveç’teki Filistin Komitesi Başkanı Line Khateeb birer konuşma yaptı.

Rami Samandar, “Adalet için, özgür bir Filistin için mücadelede yorulmadığınız için buradasınız. Hükümet yetkililerimiz bizi dinleyinceye kadar da eylem, gösteri, kampanya ve her türlü mücadelemize devam edeceğiz. Dayanışmanız, enerjiniz tutkunuz Filistin’de duyuluyor. Filistinliler yalnız değildir. İsrail altı aydır öldürmeye, bombalamaya, tecavüze, kaçırmaya, her yeri tahrip etmeye devam ediyor. Altı aydır İsrail’in uluslararası yasalara ve insan haklarına karşı savaşı devam ediyor. İsrail uluslararası hukuka uymazsa, Norveç kendi ulusal yükümlülüklerini yapmazsa, kendi gücümüzle, sizin gücünüzle, halkın gücüyle bunu yaparız” dedi.

“BİZİM YAPTIĞIMIZI DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YAPMALIYDI”

Sabrin Timraz da şu ifadeleri kullandı:

“İsrail’i ve hükümetimizi uluslararası hukuku kabul etmeleri için durdurmalıyız. Bizim yaptığımızı Dışişleri Bakanlığı yapmalıydı. Gazze yıkıldı. Artık bombalanabilecek hastane yok. Bombalanacak gazeteciler, hemşireler, okullar, oyun alanları, futbol sahaları veya yardım kuruluşları artık bir şey kalmadı. Döneceği bir evi veya arkadaş yok. Yaşamak için bir hayali, gelecek umudu yok. Ekonomimiz bozuldu, toplumumuz harabeye döndü. Kalplerimiz acı ve öfkeyle dolu. Yine de mücadeleye devam etmeli ve adalet talep etmeliyiz. Zalimlere, bizi tarihten dışlamaya çalışanlara karşı durmaya devam etmeliyiz. Kimsenin bizim yaşadığımız gibi yaşamadığı bir dünya için savaşalım. Halkımızın yaşadığı bu zulmü kimse yaşamasın. Filistin’i yeniden inşa etmek için birlikte neler yapabileceğimizi unutmayalım. Sadece bugün değil, her gün ileriye.”

“İŞGAL VE SOYKIRIMIN NORMALLEŞMESİ DURMALI”

Filistin Komitesi Başkanı Line Khateeb ise şöyle konuştu: “Sevgili dostlar bugün kelime bulmakta zorlanıyorum. Ne söyleyebileceğimi ne hissedebileceğimi bilmiyorum. Çünkü aylarca süren soykırım çok acı veriyor. Altı ay süren saldırılarla hayat paramparça oldu. İnsanlar günlerce, haftalarca, aylarca saldırılara, zulme katlanmak zorunda kaldı. Altı aydır arkadaşlardan, tanıdıklardan yıkılan evlerle, öldürülen aile üyeleriyle, yaralanan arkadaşlara ilgili bilgiler geliyor. Bunu duymaya dayanamıyorum. Norveç’in en önemli müttefiki ABD’nin soykırımın faili olan devlete para ve silah göndermesi doğru değil. Yetkililerimiz işgalin ve soykırımın normalleşmesini durdurmalı. Uluslararası bir mahkemede Güney Afrika davasını desteklemeleri gerekiyor. Devlet, uluslararası hukuku çiğnemeyi durdurmaları için İsrail’e baskı uygulamalı. Mağazalarımızda apatheid ürünleri istemiyoruz. Petrol fonunun soykırıma para göndermemesini istemiyoruz. Akademide akademik iş birliği istemiyoruz. İsrail ile ticaret istemiyoruz. Soykırım istemiyoruz. Adil bir barış için barış istiyoruz. Özgür bir Filistin istiyoruz. Özgürlük olmadan barış olmaz”.

Eylem müzik dinletisinin ardından sona erdi. Filistin için yapılacak “Sağlık teşkilatına yönelik saldırıyı durdur” adlı yeni eylem ise 15 Nisan saat 19.00’da gerçekleştirilecek.

Norveç’in İsrail’e silah ihracatına yönelik resmi kısıtlamalara rağmen, bu ülkenin firmaları tarafından üretilen silahlar ABD gibi diğer ülkeler üzerinden İsrail’e ulaşıyor.