09.19.2024

‘Onaylı randevu’ sorunu çözmedi: Şikayetler yüzde 165 arttı

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde (MHRS) onaylı randevu düzenlemesi sorunu çözmedi. Düzenleme sonrası şikayetler yüzde 165 arttı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın duyurusunu yaptığı ‘onaylı randevu sistemi’ 13 Mayıs’ta yürürlüğe girdi. Sisteme göre hastaların randevudan bir önceki gün akşam 8’e kadar randevularını onaylaması gerekiyor. Randevusunu onaylamayanların talepleri iptal ediliyor ve randevu almak istenen diğer hastalara muayene hakkı veriliyor.

Bakan Koca, onaylı randevu dönemiyle yüzde 30’unun boşa harcandığı iddia edilen randevu kapasitesinin korunacağını belirtmiş ve düzenlemeyle birlikte hasta sadakatinin de arttığını söylemişti.

DHA‘nın Çözüm platformu ‘Şikayetvar’dan aktardığı verilere göre MHRS’yle ilgili şikayetler yüzde 165 arttı. ‘Şikayetvar’ın verilerine göre Sağlık Bakanlığı şikayetleri de bir önceki haftaya göre yüzde 39 arttı.

Randevu alırken sorun yaşayan hastalar, yeni düzenleme için “MHRS’ye saat başı bakmaktan yoruldum” ,“Bu nasıl sistem” diyerek tepki gösterdi.

Uygulamadan şikayetini yazan bir anne, kızının ateşi düştüğü için randevusunu iptal ettiğini, ilerleyen saatlerde çocuğunun ateşi yükseldiğinde tekrar doktora götürmek istediğini ama sistemin buna izin vermediğini söyledi. Randevusunu iptal ettiği için kızını muayene ettiremeyen anne, çocuğunun havale geçirdiğini söylediğinde görevlilerin ‘yapacak bir şeyimiz yok’ dediğini iddia etti.