09.20.2024

Öngörülen asgari ücret zam tutarı açıklandı!

İşçilerin gözü kulağı temmuzda yeni asgari ücret zam tutarı ne kadar olacak sorusunun cevabında. Net asgari ücret zammı için piyasada rakamlar konuşulmaya başlandı. İşte asgari ücrette son durum…

Haziran ayının başından itibaren, milyonlarca işçi asgari ücret ara zammıyla ilgili beklentiler içindeydi. Şimdi ise asgari ücret ara zammı görüşmeleri kısa sürede başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonrası hesaplarına yatırılacak asgari ücret zam miktarı belli olmuş olacak. 

Temmuzda yeni asgari ücret zam tutarı ne kadar olacak?

Net asgari ücret zam tutarı için geri sayım başladı. Vatandaşın son dönemde beklentisi, asgari ücretin daha makul ve insanca yaşam için bir seviyeye yükseltilmesiydi. Geride bıraktığımız seçim döneminde en öne çıkan vaatlerden biri asgari ücret miktarının artırılması oldu. Ancak bu artışın miktarı henüz belirlenmedi. Peki asgari ücret ara zam artışı ne kadar olacak?

Asgari ücrete yapılan ara zammın en büyük nedeni enflasyon oldu. Normalde, asgari ücrete yılbaşında bir zam yapılır ve çalışanlar yıl boyunca belirlenen bu miktar üzerinden çalışmaya devam ederler.  Son 2 yılda enflasyonun aşırı derecede artması hatta bazı dönemlerde yüzde 80’i aşması asgari ücrete ara zam yapılmasını kaçınılmaz hale getirdi. Zaten, şu anda zam yapılması gerekiyordu. Seçim öncesi, iktidar için yarışan iki taraf da asgari ücret konusunda seslerini yükseltti.

Asgari ücrete gelecek olan ara zam için bu ayın sonlarında bir açıklama yapılacak. Bu açıklama ile birlikte yapılacak asgari ücret ara zam miktarı da kesinleşmiş olacak. Asgari ücret zam miktarı, bazı parametreler doğrultusunda zaten kesinleşmiş durumda. Bu bilgi kulislerde de doğrulanıyor.

Öngörülen net asgari ücret zam tutarı açıklandı

Şu anda asgari ücret ile çalışan bir kişi yaklaşık olarak 8500 TL alıyor. Ancak, temmuz ayında bu tutar değişecek ve ilk defa 5 haneli bir rakamla karşılaşacağız.

Seçim öncesinde asgari ücret tutarıyla ilgili birçok söylenti duymuştuk. En yaygın dile getirilen miktar ise yüzde 30 artıştı. Ancak, bazı kesimler en düşük ücretin 13 bin TL olacağını iddia ediyordu. Sonuç olarak ne oldu?

Asgari ücretle ilgili dolaşan son söylentilere göre asgari ücret ara zam tutarının yüzde 30 olması bekleniyor. Bu zammın yaklaşık olarak yüzde 20’si zaten enflasyondan kaynaklanıyor. Geri kalan kısım ise çalışanlara refah payı olarak verilecek. Ancak hesaplara yatacak olan tutar henüz belirlenmedi.  Eğer dedikodular doğruysa ve asgari ücrete yüzde 30 oranında bir ara zam yapılırsa hesaplara yatacak tutarın 11.050 TL olması bekleniyor. Ara zam miktarı makul görünüyor, ancak memurlara yapılacak büyük bir zamla bu tutarın biraz daha yükselmesi kimseyi şaşırtmayabilir.