11.14.2024

Osman Kavala krizi büyüyor

Avrupa Konseyi, Kavala’nın serbest bırakılmaması halinde eylülden itibaren olası yaptırımları görüşecek. Yaptırımlar arasında Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihracı bulunurken Bakanlar Komitesi, Demirtaş dosyası hakkında da uyarıda bulundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, iş insanı Osman Kavala’nın eylüle kadar serbest bırakılmaması halinde Türkiye için üyelikten ihraç edilebileceği konusunda uyardı. HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın hak ihlali kararlarına rağmen serbest bırakılmaması halindeyse ayrı bir ihlal prosedürünün başlatılacağı belirtildi. Gezi Parkı eylemlerini finanse ve organize etmekle suçlanan sanıkların yargılandığı davada Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet verilmişti.

Kavala 2047 gündür hapiste bulunuyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye’nin Kavala’yı Strazburg mahkemesinin hak ihlali kararına rağmen tahliye etmemesi üzerine yaptırım prosedürü başlatmıştı. Komite yaptırım prosedürünün ikinci aşaması olarak 2 Şubat’ta konuyu AİHM Büyük Dairesi’nin değerlendirmesine sunma kararı almıştı.

Mahkeme, dosyayı resmi olarak 21 Şubat’ta aldığını duyurmuştu. AİHM, 18 Ekim 2017’den beri tutuklu bulunan Kavala hakkında, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 2 Şubat 2022 tarihinde başlattığı ihlal prosedürü kapsamındaki kararını 11 Temmuz’da açıklamıştı. Mahkeme kararda, Türkiye’nin Sözleşme’nin 46’ncı maddesinin 1’nci fırkasını ihlal ettiğine ve hükümetin Kavala’ya 7 bin 500 avro ödemesine karar vermişti.

Euronews Türkçe’nin haberine göre Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi adına büyükelçiler seviyesinde toplanan Delegeler Komitesi, AİHM kararlarına üye ülkelerin uymasını denetlemek adına düzenlediği toplantılarla ilgili bir basın açıklaması yayımladı. Avrupa Konseyi Sekreteryası’na Kavala kararına uyulmaması konusunda Türkiye’ye karşı alınacak önlemlerle ilgili seçenekler konusunda 12 Temmuz’daki toplantıya kadar hazırlık yapma talimatı verildiği belirtildi.

Açıklamada, iş insanın eylüle kadar serbest bırakılmaması halinde bu önerilerin masaya yatırılacağı aktarıldı. Bir Avrupa Konseyi yetkilisi, son kararının dil olarak daha öncekilerden daha sert olduğunu söyledi. Sekreteryanın tekliflerine göre üyelikten atılma dahil olmak üzere tüm seçeneklerin Ankara için artık gündeme gelebileceğine işaret etti.

Bakanlar Komitesi, Demirtaş ile ilgili aldığı kararında ise daha önce Kavala’da olduğu gibi eski HDP Eş-Başkanı’nın davasında da Türkiye aleyhine “ihlal süreci” başlatılabileceği uyarısında bulundu. Kararda, Anayasa Mahkemesi’nin Demirtaş ile ilgili hükmünün gecikmesinden de “derin üzüntü duyulduğu” kaydedildi.

Figen Yüksekdağ Şenoğlu’nun da AİHM kararı uyarınca serbest bırakılmasın isteyen Bakanlar Komitesi, eylül ayındaki toplantıda bu iki kişinin serbest bırakılmaması halinde Türkiye aleyhine alınacak önlemlerin gözden geçirileceğini bildirdi. HDP de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hak ihlali kararı verdiği Yüksekdağ ve Demirtaş’ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye eylülde yaptırım uygulanacağını savundu.