04.27.2024

Özel: Tayyip Bey, hangi hal ve şartta olursa olsun Esad ile görüşmeyi kafaya koymuş ve bunun yolunu yapıyor

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkında “Keşke Esad Özbekistan’a gelseydi. Görüşürdüm, yüzüne söylerdim ama o gelmez” ifadelerinin AKP’liler tarafından gazetelere servis edildiğini söyleyen Özel, “Tayyip Bey, hangi hal ve şartta olursa olsun Esad ile görüşmeyi kafaya koymuş ve bunun yolunu yapıyor. Hem Türkiye kamuoyunu hazırlıyor hem de Esad’a selektör yapıyor. Esad ile doğrudan arada aracı olmadan doğrudan görüşülmedir. Bunu Sayın Kılıçdaroğlu Genel Başkanımız 2012 yılından beri 10 yıldır dilinde tüy bitene kadar söylüyor. O günden bugüne ne oldu ‘Katil Esad ile görüşmem, Esad’ın elinde kan var, artık o benim için Esad değil Esed…’ diyenler seçim senesine gelince bugün başka bir noktaya geldi. Erdoğan’ın bu U dönüşünü yapacağı zaten kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.

‘BU SORUNU ERDOĞAN BAŞINA BELA ETTİ’

Esad ile görüşme yapılması gerektiğini vurgulayan Özel, “Esad ile görüşerek, bütün komşularla görüşerek, BM’yi, AB’yi, Güvenlik Konseyi’ni bu işe dahil ederek Suriye’deki savaşı bitirecek, iç karışıklığı sonlandıracak, Türkiye’deki bütün sığınmacıların Suriye’ye geri gitmelerini sağlayacak yöntem, formül, irade CHP’dedir, bu irade millet ittifakındadır. Sorunun sebebi olanlar sorunun çözümü olamazlar. Bu sorunu Recep Tayyip Erdoğan başına bela etmiştir. Bunun altını çizmek gerekiyor. Seçim senesi olana kadar Birleşik Arap Emirlikleri’ne ‘darbe finansörü şerefsizler’ diyenler birkaç gün sonra 10-20 milyar dolar için şerefsiz dediklerine evlatlarına sarılır gibi sarıldılar” dedi.

AKP’nin dış politikalarını eleştiren Özel, bunun bir ‘illüzyon’ olduğunu ifade etti. Özel, “Bu sorunların çözümünün tamamı Türkiye’nin geleneksel, barışçı, ilkeli ve dengeli tutumunu sürdürmesi, yeniden o dış politikayı inşa etmesiyle mümkündür. Suriye’de bütün komşularla da barışa kapı aralanabilir ama bu kapının aralanması seçimde sandığa giden seçmenin oyu kullandıktan sonra perdeyi aralayıp çıkıp oyunu sandığa atmasıyla başlayacak” şeklinde konuştu.