09.16.2024

Pakistan’da Okul Otobüsüne Ateş Açıldı: 1 Ölü 4 Yaralı

Pakistan’ın Svat Vadisi ilçesinde pazartesi günü bir okul servisine düzenlenen silahlı saldırıda aracın sürücüsü öldü, 4 öğrenci yaralandı. Olay, Pakistan’ın kuzeybatısında yer alan ve ana turizm destinasyonlarından biri olan bölgeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan bir terör kampanyanın parçası olarak tanımlandı.

Svat Vadisi’ne, 2009 yılındaki askeri operasyondan bu yana barış hakim. Bu son terör saldırıları, Taliban’ın geri dönüşü korkuları arasında bölgedeki istikrarı yeniden bozmayı hedefleyen bir planın yapıldığına işaret ediyor.

Şark’ul Avsat‘ın haberine göre polis departmanından üst düzey bir yetkili, saldırganların motosikletli olduklarını ve okul otobüsüne ateş açtıktan hemen sonra olay yerinden kaçtıklarını söyledi. Polis yetkilileri, yaralı öğrencilerin durumunun ağır olmadığını ve derhal hastaneye kaldırıldıklarını belirttiler. Svat Vadisi, 2009 yılında Taliban tarafından silahlı saldırıya uğrayan Nobel ödüllü Malala Yusufzay’ın da doğum yeri.

Svat Vadisi’ndeki son saldırılar, güvenlik ve istikrar için çok sayıda askerin konuşlandırıldığı önemli bir turizm beldesi olan ilçede Taliban’ın faaliyetlerinin yeniden başlamasına ilişkin endişeleri yeniden gün yüzüne çıkardı. Bu arada Svat Vadisi’nin yanı sıra Aşağı Dir bölgesinde de bir okul otobüsüne düzenlenen saldırıda 3 öğrenci yaralandı.

Pakistanlı askeri yetkililer, pazar günü Svat Vadisi’nde etkisiz hale getirilen iki teröristin Afganistan’daki teröristlerle uydu telefonları aracılığıyla temas halinde olduklarını açıkladılar. Yetkililer, iki teröristin Pakistan Talibanı üyesi olduklarını ve Taliban Hareketi’nin Afganistan’daki liderliğiyle iletişim kurduklarını aktardılar. Yetkililerden biri, iki teröristin Afganistan’daki liderlerinden emir aldıklarını söyledi. Teröristlerin kimlikleri güvenlik görevlileri tarafından tespit edildi. Teröristlerden Enes isimli olanı Afganistan’ın Kunar Eyaleti’nde özel bomba yapımı eğitimi alırken, bir diğer terörist Ali Seyyid ise 2018 yılında Afganistan’a gitti. Pakistan istihbarat servislerinde Afganistan’a seyahat eden iki teröristin kayıtları bulunuyor. Her iki terörist de Afganistan’dan döndükten ve Svat Vadisi’nde terör eylemi planladıktan sonra bölgedeki Pakistan Talibanı (Tahrik-i Taliban Pakistan-TTP) lideri Murad ile temas kurdu. Pkistanlı yetkililerin edindikleri bilgilere göre Enes isimli terörist ayrıca hükümet yanlısı milisleri ve Loya Jirga (Büyük Şura / Afgan Ulusal Meclisi) üyelerini hedef almak, haraç kesmek ve Svat Vadisi’ndeki cep telefonu istasyonlarını bombalamakla da görevlendirildi.