05.02.2024

Pakistan’da sel felaketi: Binden fazla kişinin öldüğü ülkeye uluslararası yardımlar ulaşmaya başladı

Muson yağmurlarının yol açtığı sel felaketi nedeniyle 348’i çocuk binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ve yüz binlerce kişinin de evlerinden tahliye edildiği Pakistan’a uluslararası yardımlar ulaşmaya başladı.

Bu kapsamda Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen ve yardım malzemesi taşıyan kargo uçakları, başkent İslamabad’a ulaştı.

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin gönderdiği insani yardım malzemelerini taşıyan iki uçağın daha selden etkilenen Pakistan’a hareket ettiğini bildirdi.

Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Ülkemizin yardım eli sel felaketlerinde zarar gören Pakistanlı kardeşlerimize uzanmaya devam ediyor. İnsani yardım malzemelerini taşıyan TSK’ya ait iki uçağımız daha Ankara Etimesgut Havaalanı’ndan hareket etti.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye ile BAE, Pakistanlı yetkililerin uluslararası yardım çağrısında bulunmasının ardından bu ülkenin krizle mücadelesine yardım eden ilk ülkeler oldu.

Birleşmiş Milletler de milyonlarca sel mağduru için salı günü İslamabad’da uluslararası yardım çağrısı yapacak.

Felaketin boyutlarına ilişkin açıklama yapan Başbakan Şahbaz Şerif, muson yapmurlarının, Pakistan’ın son 30 yılda gördüğü en şiddetli yağış seviyesi olduğunu söyledi.

Şerif, selden zarar gören kasabalardan Çarsadda’da yaptığı açıklamada, “Son günlerde ve hatta bugün nereye gidersem gideyim her yerde sel suları gördüm.” dedi.

Bazı ülkelerden gelen yardım uçakların Pakistan’a ulaştığını ancak daha fazlasını beklediklerini dile getirdi.

Şerif, hükümetin evlerini kaybeden herkese konut sağlayacağı sözünü de verdi.

Sel nedeniyle yerlerinden olan çok sayıda kişi ise sadece evlerini değil, mahsullerini ve iş yerlerini de kaybettiklerini belirtiyor.

Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı (NDMA), 14 Haziran’dan bu yana etkili olan yağmurlarının yol açtığı sel ve heyelanlar nedeniyle yaşanan kaybı açıkladı.

Yetkililer, mahsur kalan insanları tahliye etmek ve acil ihtiyaç duydukları yardımı ulaştırmak için askeri uçaklar, helikopterler, kamyonlar ve tekneler kullandıklarını belirtiyor.

Ancak analistler, hükümetin yeni barajlar ve su rezervuarları inşa etmek için şu ana kadar hiç adım atmadığı eleştirisinde bulunuyor.

Selden kurtulan çok sayıda kişi hala yardım beklediklerinden ya da sel nedeniyle yerlerinden olduktan sonra hükümetten çok az yardım aldıklarından şikayetçi.

Bazı vatandaşlar çadır aldıklarını ancak yiyecek alamadıklarını belirtiyor.

Pakistanlı hayır kurumları da selin vurduğu bölgelerde faaliyet gösteriyor.

İslamabad yönetimi ise, herkesin sel mağdurlarına yardım etmek için katkıda bulunması gerektiğini kaydediyor.

Pakistanlı yetkililer, bu yılki yıkımın sellerin bin 700 kişinin ölümüne yol açtığı 2010 yılından daha kötü olduğunu ifade ediyor.

Genelkurmay Başkanı General Kamer Cavid Bacva, Pakistan’ın toparlanmasının yıllar alabileceğini belirterek özellikle yurtdışında yaşayan Pakistanlılara, mağdurlara “cömertçe” bağışta bulunmaları çağrısında bulundu.

Aşırı yağışlar ve seller, Pakistan’da, ülke tarihinin en kötü ekonomik krizlerden biriyle karşı karşıya olduğu bir dönemde yıkıma neden oldu.

Pakistan İklim Değişikliği Bakanı Şeri Rahman, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Pakistan’ın ciddi bir iklim faciası yaşadığını ve bunun son 10 yılda karşılaşılan en zor afetlerden biri olduğunu belirtti.

Ayrıca Rahman, bu yılki muson yağmurlarını “canavar”a benzetti.