09.19.2024

Pakistan’daki en büyük tatlı su gölü Manchar taştı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Manchar Gölü’nün 25 Temmuz, 28 Ağustos ve 5 Eylül’ deki fotoğraflarını paylaştı.

Fotoğraflarda 25 Temmuz’da gölde bir farklılık göze çarpmazken 28 Ağustos ve 5 Eylül tarihli görüntülerde ise gölün yüzölçümünün genişlediği görüldü.

NASA yetkilileri, taşan gölde suyun akış yolu üzerindeki yüzlerce köyde yaşayan yaklaşık 100 bin kişinin, sel riskiyle karşı karşıya olduğu açıklamasında bulundu.

Pakistan’daki en büyük tatlı su gölü olan Manchar Gölü, muson yağmurlarının ardından yükselen su seviyesiyle bölgedeki yerleşim yerleri için tehdit oluşturduğu belirtiliyordu.

Muson yağmurlarının ardından birçok bölgede sellerle boğuşan Pakistan’da, Sindh eyaletindeki Manchar Gölü‘nün tahliyesi için çalışma yürütüldü.

Caferabad ve Bubak ilçelerine suyun akışı sağlanmaya çalışıldı ancak tüm çabalara rağmen göldeki su, istenilen seviyeye düşürülemedi.

Gölün, yüksek nüfuslu çevre şehirler için tehlike oluşturduğu belirtiliyor.

ABD uzay ajansı NASA, Pazartesi günü Manchar Gölü’nün Haziran, Ağustos ve 5 Eylül tarihli uydu görsellerini paylaşarak taşkınların büyüklüğünü ortaya koydu. Pakistan Ulusal Felaket Yönetimi, raporunda 14 Haziran’dan itibaren toplamda 1355 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 12 bin 722 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Raporda, 1 milyon 712 bin 514 konutun zarar gördüğü ve 750 bin üstünde hayvanın telef olduğu belirtildi.

BM Sekreteri Guterres de Pakistan’a gerçekleştirdiği ziyaret sonrası dünyaya Pakistan’a yardım çağrısında bulundu.