Antalya Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde koğuş pencerelerinin üzerinde bulunan tel örgüleri içeriye hava girmesi için aralayan 8 tutukluya, ‘kamu malına zarar vermek’ iddiasıyla 10’ar ay hapis cezası verildi.
Antalya Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde kalan E.N.K., H.E., H.O., M.O., M.E.T., M.D., T.B. ve Z.E. adlı tutuklular hakkında 12 Aralık 2022’de koğuş penceresine takılan telleri tahrip ettikleri iddiasıyla “kamu malına zarar verme” suçlamasıyla hem idari hem de adli soruşturma açıldı.
Cezaevi idaresinin yürüttüğü idari soruşturma kapsamında tutuklulara “kamu malına zarar vermek” suçundan 10’ar gün hücre cezası verildi.
Cezaevi idaresinin şikayetiyle 8 tutuklu hakkında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “kamu malına zarar verme” iddiasıyla iddianame hazırlandı.
Mezopotamya ajansının haberine göre iddianamenin kabulü ile birlikte Antalya 25’inci Asliye Ceza Mahkemesi, dosyayı 12 Temmuz’da karara bağladı.
‘Nefes almak için’
Duruşmada Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden tercüman aracığıyla Kürtçe savunma yapan tutuklulardan H.E., uzun süredir cezaevinde olup, tellere zarar vermediğini belirterek, “Antalya çok sıcak olduğu için ve dışarıyı göremediğimizden perde gibi açtık, herhangi bir zarar vermedim. Sadece nefes almak ve dışarıyı görmek amacıyla perde gibi telleri açtım, suçsuzum” dedi.
Tercüman aracığıyla Kürtçe savunma yapan T.B., “mala zarar verme” kastıyla hareket etmediğini, olumsuz şartlardan etkilenmemek için camdaki tellerden bir kısmını açtığını anlatarak, “Elbiselerimizi kurutacak bir yer yoktu, bunu o nedenle yaptık, sağlık sorunlarına neden oluyordu. Ben suçsuz olduğum için zarar ödemesi yapmadım, zaten bu olay nedeniyle de 10 gün hücre cezası verdiler” diyerek savunma yaptı.
Tercüman aracığıyla Kürtçe savunma yapan H.O., M.O., M.E.T., E.N.K de,tellere zarar vermediklerini belirterek, beraatlerini talep etti.
‘Haklarında karar kesinleşmemesine rağmen, 1 saat havalandırmaya çıkıyorlar’
Tutukluların avukatı Nagehan Avçil da tutukluların beyanlarında cezaevi koşullarının hukuka aykırılığından söz ettiğini belirterek, “Müvekkiller halen hüküm özlüdür, kararları kesinleşmemiştir, haklarında ağırlaştırılmış müebbet cezası da bulunmamasına rağmen günde 1 saat havalandırmaya çıkmaktadırlar. Müvekkiller koğuşta nefes alamamak durumdadırlar, hatta beyanlarında dahi gözlerinde dahi sorunlar olduğunu söylemişlerdir. Atılı suçun oluşması için özel bir kastın olması gerekmektedir. Nitekim sunduğumuz Yargıtay kararlarında da bu durum mevcuttur, müvekkiller tellere zarar vermemiştir, teller yerinde durmaktadır. Kurum tarafından bildirilen zararda faturaya dayalı bir zarar değildir, tellerin tekrar tutturulması mümkündür. Sanıkların atılı suçu işlediklerine dair manevi unsura dair her türlü şüpheden uzak delil bulunmamaktadır. Sanıklar doğal olarak iç güdüsel olarak tellere müdahale etmiştir, normal bir insanda bu durumda olsa aynı şekilde yaşamak için tellere müdahale eder, tüm bu nedenlerle sanıkların beraatine karar verilmesini talep ederiz” dedi.
10’ar ay hapis cezası
Mahkeme, 8 tutukluya “kamu malına zarar vermek” iddiasıyla 10’ar ay hapis cezası verdi. H.E., M.E.T., T.B., H.O. ve M.O’nun cezasını 5237 sayılı yasanın 51/1 maddesi gereğince koşulsuz erteleyen mahkeme, 3 tutukluya verilen cezada ise erteleme yoluna gitmedi.
‘Kamu malına zarar verildi’ gerekçesi
Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, tutukluların odaların pencere tellerini kopartarak tahrip ettikleri belirterek, “Tellerin açılması nedeni ile pencerelerin zarar gördüğü, penceredeki zarar miktarının telli çerçevenin değiştirilmesi gerektiğinden 1.800,00 TL olduğunun kurum tarafından bildirildiği, sanıkların kurum zararını ödemedikleri, bu şekilde mahkememizce oluşun gerçekleştiğinin kabul edildiği ve sanıkların üzerine atılı bulunan ‘Kamu Malına Zarar Verme’ suçunu işledikleri anlaşılmıştır. Açıklanan deliller usulüne uygun toplanmış deliller olup hükmün sübutunda olaya hiçbir tereddüte yer vermeyecek şekilde ortaya koyan bu maddi deliller ile birlikte tüm dosya kapsamından yararlanılmıştır” ifadelerine yer verdi.
Tutukluların avukatı, yerel mahkemenin kararına karşı Adana Bölge Adliye Mahkemesi’ne itirazda bulunacak.