03.28.2024

Prens Selman’ın Türkiye’den Beklentisi!

Prens Selman’ın Türkiye Varlık Fonu’ndaki şirketlerle ilgilendiği iddia edildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın 2018 yılındaki Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonraki ilk ziyareti Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 10 bakan ile karşılanmıştı. Yapılan karşılamanın ekonomide yaşadığı zor bir döneme denk gelmesi gözleri olası anlaşma ve iş birliklerine çevirdi.

SELMAN TÜRKİYE VARLIK FONU’NDAKİ ŞİRKETLERE GÖZ DİKTİ

İngiliz haber ajansı Reuters’ta yayınlanan habere göre Prens Selman’ın Körfez ötesindeki imajını düzeltme çabalarının bir adımı olduğu ve Türkiye Varlık Fonu’ndaki şirketlerle ilgilendiğini ve Suudi fonlarının Türkiye’deki sermaye piyasalarına girmesi için de bir plan hazırlandığını söyledi.

Analistlere göre Suudi fonları ile birlikte gelmesi muhtemel döviz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Haziran 2023’te yapılacak seçimler öncesinde desteğini artırmasına yardımcı olabilir.
Adı açıklanmayan bir Türk yetkiliye dayandırılan habere göre, Suudi Arabistan Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki ya da başka şirketlerin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’nin son aylarda yaptığına benzer yatırımlarla ilgileniyor.

Ayrıca yetkili Suudi fonlarının Türkiye’deki sermaye piyasalarına girmesi için de bir plan hazırlandığını söyledi. Yetkili, liderlerin ayrıca Türk silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Riyad’a olası satışını da görüşeceklerini sözlerine ekledi.

SWAP KONUSUNDA PÜRÜZ ÇIKTI

Öte yandan haberde Türkiye’nin azalan döviz rezervlerini geri kazanmasına yardımcı olabilecek olası bir döviz takas hattına ilişkin müzakerelerin “istenildiği kadar hızlı” ilerlemediği ve Erdoğan ile Prens Muhammed arasında özel olarak görüşüleceği vurgulandı.