03.29.2024

Reuters açıkladı: Erdoğan veto karşılığında ne alacak?

Türkiye’nin NATO Zirvesi’nin ilk gününde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine itirazından vazgeçmesi dünyada büyük ses getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son bir aydır neredeyse her gün, “Ben başta olduğum sürece İsveç ve Finlandiya NATO’ya giremez” ifadelerini kullanıyordu.

Ne olduysa dün oldu, Türkiye’nin NATO Zirvesi’nin ilk gününde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine itirazından vazgeçmesi dünya basınında büyük ses getirdi.

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, görüşmelerin perde arkasını yazdı.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya dün akşam NATO’nun arabuluculuğunda yaklaşık 4 saat süren müzakerelerin ardından ortak bir anlaşmaya imza attı.

Erdoğan’ın evet demesiyle, Rusya’nın Ukrayna’a saldırısına yanıt olarak İskandinav ülkelerinin ittifaka katılmasının önü açıldı.

Uzmanların görüşünün alındığı yazıda, Türkiye sonunda Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasıyla ilgili itirazından vazgeçti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Başkanı Joe Biden’la yüz yüze görüşme şansı yakaladı ifadeleri yer aldı.

F-16’LAR KONUSUNDA WASHİNGTON’DAN TAAHHÜT ALDI
Batılı yetkililer, Erdoğan’ın vetoyu kaldırarak, ABD yapımı yeni F-16 savaş uçakları ve mevcut savaş uçakları için modernizasyon kitleri satın alınması konusunda Washington’dan taahhüt aldığını aktardı.

Reuters’a konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, Washington’un süreç boyunca ‘alçakgönüllü bir yaklaşım izlediğini’ öne sürerken, bugün yapılması beklenen Erdoğan- Biden görüşmesinde, Erdoğan’ın ABD Başkanı’na F-16’lar konusunda baskı yapacağını öne sürdü.

Yetkili ayrıca, Biden ile Erdoğan’ın ABD yaptırımlarına yol açan Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın alması ve Washington’dan modernizasyon kitleri ve diğer konuları da görüşeceğini söyledi.

Reuters’a konuşan Türk yetkili, İskandinav ülkelerinin terör örgütü PKK/YPG’ye destek vermeyeceğini açıklamasının Haziran 2023’de Türkiye’de yapılması planlanan yerel seçimler öncesinde özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan için önemli olduğunu yazdı.

Yetkili ayrıca, FETÖ’nün de bu kapsamda olduğunu açıkladı.

Yine de Biden yönetimi satışa desteğinin sinyalini verirken, ABD’li yetkililer Kongre’nin anlaşmayı imzalaması gerektiğine dikkat çekti.