10.18.2024

Rojin Kabaiş’in babasından ‘Ölmedi, öldürüldü’ açıklaması

Van Gölü’nde kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan Rojin Kabaiş’in babası Nizamettin Kabaiş, yetkililerin bilgi vermekte yetersiz kaldığını ve belirsizliğin acılarını artırdığını söyledi. Kabaiş, kızının intihar etmediğini, sırt ve diz kapağında darp izleri bulunduğunu belirterek, “İntihar edecek bir çocuk değildi. Yurt müdürü baştan hata yaptı, kızımı onlara emanet ettim, maalesef cansız bedeni geri geldi” dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi olan 19 yaşındaki Rojin Kabaiş, 27 Eylül’de kaldığı yurttan çıktıktan sonra kaybolmuştu. Kendisinden bir daha haber alınamayan Rojin’in cansız bedeni, 18 gün süren arama çalışmalarının ardından Van Gölü kıyısında bulundu.

‘ÇAKIL TAŞI TOPLAMAYA’ DİYE ÇIKTI

27 Eylül’de akşam yemeğini yedikten sonra yurttan çıkan Rojin Kabaiş, Van Gölü sahiline çakıl taşı toplamaya gideceğini söylemişti. Saat 18.30 sıralarında sahile gitmek istediğini belirttiği ancak arkadaşının bu teklifi reddettiği biliniyor. O günden sonra Rojin’e ulaşılamayınca arkadaşları ertesi gün, 28 Eylül’de saat 12.00 civarında polise haber verdi. Polis, AFAD, Jandarma Sahil Güvenlik ve Van Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Rojin’i bulmak için geniş çaplı bir arama çalışması başlattı.

VAN GÖLÜ KIYISINDA KAYIP EŞYALAR

Yapılan aramalarda, Rojin Kabaiş’e ait bazı kişisel eşyalar Van Gölü kıyısında bulundu. Cep telefonu, kulaklık, kek ve su şişesi sahilde tespit edildi. Telefonu incelemek üzere polise teslim eden ekipler, çalışmalarını yoğunlaştırdı. Ancak 18 gün süren çabaların ardından, genç kızın cansız bedeni Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi sahilinden yaklaşık 24 kilometre uzaklıktaki Tuşba ilçesine bağlı Mollakasım Mahallesi’nde bulundu. Cenazesi, Adli Tıp Kurumu’nda yapılan yaklaşık 7 saatlik otopsi işlemlerinin ardından memleketi Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde defnedildi.

‘İNTİHAR ETSEYDİ, YURDUN 4’ÜNCÜ KATINDAN EDERDİ’

Kızının ölümüne ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmamışken, baba Nizamettin Kabaiş, acılı süreçte yetkililerin yetersiz bilgi verdiğini ve bu belirsizliğin acılarını daha da derinleştirdiğini söyledi. Kesin ölüm nedeniyle ilgili herhangi bir bilgi almadıklarını belirten Kabaiş, yapılan bazı sosyal medya paylaşımlarında kızının intihar ettiği yönündeki iddialara sert tepki gösterdi. “İntihar etseydi, yurdun 4’üncü katından ederdi. 24 kilometre uzaklıkta cansız bedeni bulunmazdı” diyen baba, bu iddiaların gerçek olmadığını ve kızının öldürüldüğünü ifade etti.

‘YURT MÜDÜRÜ İLK HATAYI YAPTI’

Konuyla ilgili olarak, Kabaiş şu ifadeleri kullandı:

“Neden suya gitti? Kapatmak için diyorlar, düşünüyorlar ki üniversitenin ismi bozulacak, Van’ın ismi bozulacak. Bu vahşet Van’da çıksa Van’ın ismi çıkar diyorlar, kızıma zarar verenlerin peşindeyim. Yurt müdürü, baştan beri ilk hatayı o yaptı. Bir can götürüp onlara teslim ettim, maalesef cansız bedeni geldi. Şifreden bile mana çıkardılar. ‘Neden şifresi öyle’ dediler.

Farklı yerlerde çalışıyordum. Para gönderdikleri zaman hep onun hesabındaydı. O sebeple uzun şifre bırakmıştı telefonuna. ‘Google’da böyle yazmış, şöyle yazmış’ diyorlar. Bunlar delil değil. İnsan biraz elini vicdanına koyar. Bu herkesin acısı. Bellidir, vahşetle öldürüp göle atmışlar. 24 kilometre uzaklıkta çıktı. Bu mümkün mü intihar etse, cansız bedeninin oradan çıkması? Bir günde oraya ulaşılmaz.”

‘SIRTINDA VE DİZ KAPAĞINDA DARP İZLERİ VAR’

Baba Kabaiş, kızının sırtında ve diz kapağında darp izleri bulunduğunu belirterek, “Rojin intihar etmemiş, onu kötü insanların eline düşürdüler, orada zarar verdiler ve suya attılar” dedi. Sahil bölgesinin güvenlik önlemlerinden yoksun olduğunu söyleyen baba, o bölgede genç kızın içki ve uyuşturucu bağımlıları tarafından saldırıya uğramış olabileceğini öne sürdü.

ARAMA ÇALIŞMALARINDA YETERSİZLİK İDDİASI

Kızının kaybolduğu sürecin zorluğundan bahseden Nizamettin Kabaiş, su altında yapılan arama çalışmalarından memnun olduğunu ancak karadaki aramaların yeterli olmadığını belirtti. “Keşke karada daha geniş çaplı bir arama yapılsaydı, belki kızım daha önce bulunabilirdi” diye konuşan baba, kızına zarar veren kişilerin yakalanması için yetkililerden destek istedi.

Kızının masum bir genç olduğunu ve kimseye zararı olmadığını belirten Kabaiş, “Bu vahşet Van’da ortaya çıkarsa, Van’ın isminin kötüye çıkacağını düşünüyorlar ama ben kızım için adalet istiyorum” dedi. Olayın üstünün örtülmemesi gerektiğini vurgulayan acılı baba, Cumhurbaşkanı’na, İçişleri Bakanı’na ve tüm yetkililere seslenerek, kızına zarar veren kişilerin yakalanıp en ağır cezaya çarptırılmasını talep etti.

BABA: İNTİHAR DEĞİL, CİNAYET

Rojin’in intihar ettiği yönündeki iddialara katılmayan Nizamettin Kabaiş, kızının keyfinin yerinde olduğunu ve intihar edecek bir ruh hali taşımadığını söyledi. Kızının ölümünün arkasında cinayet olduğuna inanan baba, “Onu suya atanlar, kızımı vahşice öldürdü” diye konuştu. Arama çalışmalarında helikopterin her gün Van Gölü üzerinde uçtuğunu ancak yine de kızının cansız bedeninin çok uzak bir noktada bulunduğunu dile getiren baba Kabaiş, bu durumun intiharla açıklanamayacağını vurguladı.

Kızının ölümünde ihmali olanların peşini bırakmayacağını söyleyen Kabaiş, suçluların bulunmasını ve adaletin yerini bulmasını istedi. “Kötü insanların eline düştü, masumdu ve zararsızdı” diyen baba, ailesinin hiç kimseyle düşmanlık içinde olmadığını, bu acının herkesi derinden yaraladığını belirtti.