05.03.2024

Rusya, Kerç Köprüsü patlamasına ilişkin 8 kişiyi gözaltına aldı

 Rusya’yı Kırım’a bağlayan Kerç Köprüsü’nün bombalanmasına ilişkin sekiz kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Interfax ajansının aktardığına göre Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), beşi Rusya, üçü Ukrayna ve Ermenistan vatandaşı 8 kişiyi gözaltına aldı. FSB, saldırıdan Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kyrylo Budanov’u sorumlu tuttu.

Başta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere Rus yetkililerden bombardımana ilişkin Kiev yönetimine suçlamalar yöneltilirken, Ukrayna’dan henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

NE OLMUŞTU?

Köprüdeki patlamadan Ukrayna’yı sorumlu tutan ve Kiev yönetimini ‘terör eylemi’ düzenleyerek köprüye saldırmakla suçlayan Putin, Ukrayna’nın enerji, askeri ve iletişim altyapısına yönelik denizden, havadan ve karadan uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla saldırı gerçekleştirdiklerini açıklamıştı. Ukraynalı yetkililer başkent Kiev, Lviv, Dnipro ve Zaporijya’daki patlamalarda en az 19 kişi hayatını kaybettiğini bildirdi.

Dün açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın askeri idare ve enerji sistemi tesislerine hava ve deniz bazlı yüksek hassasiyetli silahlarla düzenlenen bombardımanın sürdüğünü aktardı.

Putin’in 2018 yılında açılışını yaptığı köprü, Rusya’nın 2014’te ilkah ettiği de Kırım’ı Rus anakarasına bağladığı için simgesel nitelikte.