09.20.2024

Rusya, Yemen’e yönelik saldırıların ardından BMGK’nın toplanmasını talep etti

Rusya, ABD ve İngiltere’nin Yemen’e yönelik saldırılarıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi’nin 12 Ocak’ta acil olarak toplanmasını talep etti. Rus daimi misyonu bunu Telegram kanalında bildirdi .

Yayımlanan metinde, “Rusya, ABD ve İngiltere’nin Yemen’e yönelik saldırılarıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi’nin 12 Ocak’ta acil olarak toplanmasını talep etti” denildi.

Daimi misyonun TASS’a söylediği gibi toplantının yerel saatle 10:00’da (Moskova saatiyle 18:00) yapılması planlanıyor.

BM Güvenlik Konseyi, Kızıldeniz’de seyrüseferin güvenliğine ilişkin, gemilere yönelik saldırıların derhal durdurulmasını talep eden bir kararı kabul etti. Belgeye 11 ülke oy verdi. Rusya, Cezayir, Çin ve Mozambik oylamada çekimser kaldı. Oylamadan önce Rusya Federasyonu, Amerikan belgesinde bir dizi değişiklik yapılmasını önerdi ancak bunların tamamı reddedildi. ABD ve İngiltere, Rusya’daki değişikliklerin her birine karşı oy kullandı.

Rusya’nın BM daimi temsilcisi Vasily Nebenzya, kararı hazırlayanların uluslararası koalisyonun Kızıldeniz’deki eylemlerini geriye dönük olarak meşrulaştırmaya çalıştıklarını kaydetti. Ona göre Rusya, Güvenlik Konseyi’nin kabul ettiği kararın bölgede askeri operasyonların başlatılması için bir bahane olabileceğinden endişe ediyor.