10.18.2024

Rusya’nın seferberlik ilanının ardından, Rus erkekler Finlandiya sınırına akın ediyor

Dışişleri Bakanlığı konsolosluk işleri başkanı Jussi Tanner , zorunlu askerlik çağındaki çok sayıda Rus erkeğinin Rusya’dan ayrılmaya çalıştığını ve bu artışın Finlandiya’ya gelen vize başvurularında da görüldüğünü belirtti

“Önemli ölçüde arttı”

Tanner: “Rusya’dan çıkma çabası olduğunu ve iade şartının yerine getirilmediğini gösteren uygulamalar var. O halde vize kararı olumsuzdur.”

Dışişleri Bakanlığı konsolosluk müdürü Jussi Tanner, Ukrayna’nın savaş çabaları açısından Rus askerlerinin Rusya’dan kaçmasının iyi bir şey olabileceğini düşünse bile, bu konuda da yasalara uyulması gerektiğini hatırlatıyor.

“Belgelerde muğlaklık olması veya iade şartının sağlanmaması durumunda vize verilmeyecektir.”

Rusya tarafından ilan edilen hareketin kısmen uygulanmasının sadece fenomeni yoğunlaştıracağına inanıyor. HS Çarşamba günü Tanner’a ulaştığında, konsolosluk bölümünde özellikle iş teklifinin etkileriyle ilgili bir toplantı yapıldı.

Hareket, yedeklerin sadece çok küçük bir bölümünü etkilese de, caydırıcı etkisi daha büyük olabilir. Rus erkekler, ilk adım atıldığına göre, hareketin bir noktada genişletilip genişletilmediğini bilemezler.

Rus medyasına göre, örneğin Meduza Telegram kanalına göre, Putin’in Çarşamba sabahı ortaya çıkmasından sonra , Rusya’dan İstanbul, Türkiye ve Erivan, Ermenistan’a tüm direkt uçuşlar satılmış olacaktı.

Finlandiya’daki Rus vatandaşlarının oluşturduğu güvenlik tehdidiyle ilgili. Baltık ülkeleri ve Polonya, Rusları güvenlik tehdidi olarak gördüklerini öne sürerek Rusların girişini kısıtladı.

Finlandiya’da, en azından henüz, tüm Rusların otomatik olarak bir güvenlik tehdidi olduğu şeklinde bir yorum yapma arzusunda olmadı.

Önergenin getirilmesiyle bu yorum değişecek mi?

Tanner, “Bu analiz, çeşitli yetkililerle istişare içinde dikkatli bir şekilde yapılır. Bunun altında daha geniş bir grubun geleceğini düşünebilirsiniz, ancak bunu tahmin etmeyeceğim.”

Tanner’a göre yorumlar duruma göre sürekli revize edilir. Şu anda yapılabilecek herhangi bir değişiklik için zaman sınırı yoktur.

Konsolosluk Başkanı, ”Baltık ülkelerinin sınır çözümlerine dair yanıltıcı bir görüntü kamuoyuna aktarıldı. Orada da sınırın kapalı olmadığı anlayışı yayılırsa iyi olur” dedi.

Kurallar sıkılaştırılsa da önemli sayıda Rus Baltık ülkelerine kara yoluyla ulaşmaya devam ediyor.

Tanner, şu ana kadar Finlandiya sınırında endişelenecek bir acele olmadığını da aktardı.

“Finlandiya’ya gelmek için geçerli bir vize gerekiyor ve şimdi onları almak zor. Daha fazla insan Rusya’yı vizesiz ülkeler için terk ediyor.”

Rusya’da artık birçok insan diğer ülkelerden pasaport alıyor.

“Mümkünse, herhangi bir ülkeden pasaport için büyük bir talep var.”

Muhalefet , hükümetin yeni durumda hızlı hareket etmesini istedi.

Basic Finns başkanı Riikka Purra doğu sınırının kapatılmasını ve koalisyon başkanı Petteri Orpo’nun Rus turist vizesi vermeyi durdurmasını talep etti.

Purra, Finlandiya’nın Temmuz ayında onaylanan Sınır Muhafız Yasası’nın yeni bölümlerinden yararlanmasını önerdi. O zaman, örneğin Rusya’nın sığınmacıları sözde hibrit bir operasyon için bir araç olarak kullanacağı durumlara yanıt vermeye çalışan yasada bir değişiklik yapıldı.

“Bu, birincil önlem olarak derhal kullanılmalıdır. Purra, basın açıklamasına göre, gerçek sebep ne olursa olsun kitlelerin sınırı geçmesine izin verilmemelidir” dedi.

“Elbette Putin, bir sonraki hamle için halkın ticari fiyatını biliyor. Araçsallaştırma ile araçsallaştırmama arasındaki sınır kıl payıdır.”

Orpo ise Twitter’da Rusya’nın Finlandiya’ya yaptığı seyahatin derhal durdurulması gerektiğini yazdı.