05.02.2024

Sanayi üretimi mart ayında beklentiyi karşılamadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına ilişkin sanayi üretim verilerini yayımladı. Veriler yıllık bazda sanayi üretiminin Mart’ta ekonomist beklentilerini karşılamadığını gösterdi.

Sanayi üretimi Mart ayında yıllık yüzde 0,1 daraldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, aylık bazda ise sanayi üretiminde yüzde 5,5’lik artış izlendi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi mart ayında sanayi üretiminin aylık bazda yüzde 2,7; yıllık bazda ise yüzde 0,5 artması yönündeydi.

Şubat ayında yaşanan depremlerin etkisiyle sanayi üretiminde yıllık bazda yüzde 8,2 geri çekilme yaşanmıştı. Şubat ayı için yüzde 6 olarak açıklanan aylık düşüş yüzde 5,9’a revize edildi.

Sanayi üretimi açısından önemli bir gösterge olan İSO imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mart ayında 50,9 değeriyle Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyeye yükselmişti. 

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,4 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,8 azaldı.

Teknoloji düzeylerine göre sıralandığında ise mart ayında yüksek teknolojili sanayi üretimi kategorisinin öne çıktığı görüldü.

Bu dönemde yüksek teknolojili sanayi üretimi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 18,7; bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 47,4 arttı.