09.25.2024

Sapanca Gölünde Seviye Alarmı: Su 17 metre çekildi

Sapanca Gölünde Su Seviyesi Alarm Veriyor!

Sakarya’daki Sapanca Gölü’nde su seviyesi, bilinçsiz sulama, kaçak kullanım gibi faktörler nedeniyle 17 metre geri çekildi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, gölün su seviyesi maksimum 32,20 metreden 30,57 metreye düştü. Yaşanan su kaybı nedeniyle iskeleler susuz kaldı ve göldeki kayıklar karaya oturdu. Yapılan açıklamada son günlerdeki yağışların beklenen etkiyi göstermediği de belirtildi.

Sakarya’nın en büyük su kaynağı Sapanca Gölü’nde ciddi bir su kaybı yaşanıyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), göldeki bu çekilmeyi görüntüleyerek durumu kamuoyuyla paylaştı. Su kaybı nedeniyle göl kıyısındaki iskeleler susuz kalırken, bazı tekneler tamamen karaya oturdu.

SASKİ tarafından yapılan açıklamada, göldeki su seviyesinin, yaz mevsiminde bilinçsiz sulama, kaçak su kullanımı ve diğer faktörler sebebiyle önemli ölçüde azaldığı belirtildi.

Göl havzası kıyıdan 17 metre kadar geri çekilmiş durumda. Normal şartlarda maksimum doluluğu 32,20 metre olan Sapanca Gölü’nün su seviyesi, son ölçümlerde 30,57 metreye düştü.

Açıklamada ayrıca, son günlerdeki yağışların göl üzerinde beklenen olumlu etkiyi yaratmadığına dikkat çekildi. Gölün su ihtiyacını karşılayacak yağışların ne zaman başlayacağının ise henüz bilinmediği vurgulandı.

SASKİ’den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Gölün ihtiyacı olan yağışların ise ne zaman başlayacağı henüz bilinmiyor. Belirsizliklerle beraber su kaynağımız her geçen gün daha fazla su kaybediyor. Lütfen bu konuda duyarlı olalım. Fotoğraflar yaşanan sorunu gözler önüne seriyor. Su kaynakları sınırsız değil, tasarruflu kullanalım.”