10.21.2024

Selahattin Demirtaş’tan Özgür Özel’e: ‘Şiddeti besleyen zihniyetin oluşmasından hepimiz sorumluyuz’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Edirne Kapalı Cezaevi’nde ziyaret ettiği Selahattin Demirtaş’ın kendisine bir çağrı metni verdiğini söyledi.

Doğu ve Güneydoğu’da altı şehre gerçekleştireceği ziyaretinden önce HDP’nin eski eş genel başkanı Demirtaş’ı ziyaret eden Özel, “Kim sorunları çözecekse tüm aktörler kıymetlidir” dedi.

İki kez cumhurbaşkanı adayı olan HDP’nin eski eş geneş başkanı Demirtaş’ı bu geziden önce ziyaret etmenin önemli olduğunu vurgulayan Özel, şunları söyledi:

“Aslında bu çağrı metni çok şeyi söylüyor. Eğer toplumsal barıştan bahsedeceksek bu işin esas sorumlusu bütün erkekler olarak kendimizden başlamalıyız. Kadınların, çocukların güvenli olmadığı bir ülkede toplumsal barış nasıl sağlanabilir?”

Demirtaş bu çağrı metnini sosyal medyada paylaştı.

“Bu çağrı ben dahil tüm erkeklere, zihniyetimizle yüzleşme çağrısıdır” cümlesiyle metne başlayan Demirtaş, “Bu düzenin yaratılmasından, şiddeti besleyen zihniyetin oluşmasından söylemlerimizle, eylemlerimizle hepimiz sorumluyuz” diye devam etti.

HDP’nin eski başkanı, metninde kadına karşı şiddete karşı alınması gereken acil ve orta vadeli önlemleri sıraladı.

İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinden vazgeçilmesi gerektiğini ve “6284 sayılı yasada yer alan elektronik kelepçe, tüm riskli vakalarda uygulanmalı” dedi.

Özel: ‘TBMM’nin odakta olmadığı hiçbir şey sonuç almadı, almayacak’

Demirtaş, Özel ile görüşmesine dair yaptığı açıklamada ise hükümetin “hukukun üstünlüğüne her alanda saygı duyması gerektiğini” belirterek “Türkiye’deki sorunların çözüm yolu siyaset, çözüm kurumu da TBMM’dir” dedi.

Demirtaş ayrıca, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın İmamoğlu’na yönelik siyasi yasak girişimleri gibi yargısal operasyonlardan da artık vazgeçilmesi” gerektiğini söyledi.

Özel de açıklamasında, “TBMM’nin odakta olmadığı hiçbir şey sonuç almadı, almayacak” ifadesini kullandı.

NTV’nin haberine göre Özel, üç saat süren görüşmede Demirtaş’a bir tespih, İtalyan yazar Dino Buzzati’nin Tatar Çölü, Orhan Pamuk’un Kafamda Bir Tuhaflık romanlarını hediye etti.

CHP lideri ayrıca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin eski eş başkanı Selçuk Mızraklı’yı da ziyaret etti.