05.20.2024

SGK listeyi açıkladı: Bu hastalıkları geçirenler erken emekli olacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ‘dan erken emekli olmak isteyen vatandaşlar için yeni bir bilgi geldi. Sosyal Güvenlik Mevzuatı’nda yer alan ve erken emekliliğe yol açan hastalıklar var. Bu 18 hastalığa sahip olanlar erken emekli olabiliyor.

Sigortalı çalışan vatandaşlar, çeşitli sebeplerle malul duruma düştüklerinde emekli olma şansına sahip olabilir. Sağlık sorunlarına bağlı olarak erken emeklilik hakkı elde edebiliyor.

Gazeteduvar’ın haberine göre; Sağlık durumu kötüleşen veya rapor alan kişiler için sunulan erken emeklilik imkanları oldukça önemli. Sosyal Güvenlik Mevzuatında, erken emeklilik için düzenlemeler bulunuyor.

İşte malulen emekli olunabilecek rahatsızlıklar:
Kanser, Epilepsi, Parkinson hastalığı, Beyin tümörleri, Behçet hastalığı, Organ nakli (kemik iliği hariç), AIDS, Tüberküloz, Siroz, Zekâ geriliği, Şizofreni, Bipolar bozukluk, Multipl skleroz (MS), Serebral palsi , Felç, Uzuv kayıpları, Demans, Görme kaybı

Bu hastalıkların yaşanması durumunda, iş gücü kaybı yüzde 60 ve üzerinde olursa, kişi malulen emeklilik hakkı kazanabilir.

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR İSE ŞÖYLE

Malulen emekli olabilmek için bazı şartlar var.

Sigortalı çalışma: İşçilerin en az 10 yıl süreyle kesintisiz bir şekilde sigortalı olarak çalışmış olmaları gerek.

Prim ödeme: Sigortalı bireyin en az 1800 gün prim ödemesi gerçekleştirmiş olması gerek.

Malullük olayının zamanlaması: Malullük durumu, sigortalının işe başlama tarihinden sonra meydana gelmeli. Maluliyet belgesi: Çalışanın maluliyet durumu, resmi sağlık kuruluşlarından temin edilen maluliyet raporu ile belgelendirilmeli…

Güç kaybı yüzdesi: Maluliyet raporuyla emeklilik başvurusu yapabilmek için en az %60 güç kaybının tespit edilmiş olması gerek.