05.19.2024

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: “Eşcinsellikle alakalı hiçbir yasayı imzalamayacağım”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, eşcinselliğin yasallaşmasına imza vermeyecek

Eşcinsel birlikteliklerle ilgili yasa söz konusu olduğunda Meclis’in ne planladığını bilmiyorum. Ancak Sırbistan Cumhurbaşkanı olarak, Anayasayı korumakla yükümlüyüm ve bu yasayı imzalayamam” açıklamasında bulundu.

Vucic, geçen hafta Blic için verdiği röportajda, Haziran ayında parlamento sürecine girmesi beklenen yasa tasarısı hakkında yorum yaptı. Sırbistan Cumhurbaşkanı, parlamento tarafından kabul edilen bir yasayı veto edebilir, ancak parlamento vetoyu salt çoğunluk oyu ile geçersiz kılabilir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) eşcinsel ilişkilerin tanınmasının gerekliliğine ilişkin yasal içtihat oluşturduğu Oliari, diğerleri ve İtalya kararının analizi yoluyla bu yasayı yürürlüğe koymak Sırbistan’ın yükümlülüğüdür. Avrupa Konseyi (CoE) üye devletlerinde yakın tarihli bir politika belgesi hatırlatıyor. Sırbistan ayrıca Avrupa Parlamentosu tarafından en son kararında eşcinsel çiftlerin konumunu düzenlemeye çağrıldı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı, parlamento tarafından kabul edilen bir yasayı veto edebilir, ancak parlamento vetoyu salt çoğunluk oyu ile geçersiz kılabilir. Vučić’in aynı zamanda 250 milletvekilinden 170’ine sahip ve neredeyse hiç muhalefeti olmayan son derece disiplinli ve hiyerarşik Sırp İlerleme Partisi’nin de Başkanı.

Vucic, “Anayasa, evliliği bir erkek ve bir kadının yasal olarak düzenlenmiş birliği olarak tanımlayan Aile Yasasına atıfta bulunur. Bu nedenle, eşcinsel birlikteliklerle ilgili yasayı imzalayamam ve Ulusal Meclis’e iade ederdim” dedi .

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Başbakan Ana Brnabic’in lehinde olmasına rağmen eşcinsel evliliklere izin verecek herhangi bir yasayı imzalamayacağını söyledi. Ayrıca, erkek veya kadın olmayan üçüncü bir cinsiyeti tanıyan bir yasayı imzalamayacağını da söyledi.