09.16.2024

Sisi:”Gazze’ye yardımın erişememesi Mısır’ın suçu lafları beni çok yaraladı

Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Çarşamba günü işgalci İsrail’i Gazze Şeridi’ne insani yardım girişini engellemekle suçladı

Devlet haber ajansı MENA’nın aktardığına göre Kahire’deki Polis Akademisi’nde düzenlenen törende Sisi, “Refah kapısı günün her saati açık, ancak Gazze’ye yardım girişinin sınırlı olmasının nedeni İsrail’in tedbirleridir.” dedi. Işgalci İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’deki sınır ötesi direnişinin ardından Gazze Şeridi’ni felce uğratan bir kuşatma altına aldı ve Filistinliler ciddi bir gıda, su, ilaç ve yakıt kıtlığının ortasında felaket insani koşullarla mücadele etmek zorunda kaldı.

Beyaz Saray’a göre her gün 200’e yakın kamyon Gazze’ye girebildi. Bu, savaşın başlamasından önce, ihtiyaçların çok daha az acil olduğu bir günde, her gün gelen yaklaşık 500 sevkıyatın çok küçük bir kısmı. İşgalci İsrail, Mısır’ı Gazze’ye insani yardım erişimini kısıtlamakla suçluyor, Kahire ise bu suçlamayı reddediyor. Mısır’ın Refah kapısı, Gazze’nin işgalci İsrail tarafından kontrol edilmeyen dış dünyaya açılan tek penceresidir.

İşgalci İsrail, 7 Ekim’deki Hamas saldırısının ardından Filistin yerleşim bölgesine ölümcül bir saldırı başlattı; en az 25.700 kişi öldü, 63.740 kişi yaralandı.

Hamas saldırısında yaklaşık 1.200 işgalci İsraillinin öldürüldüğüne inanılıyor.

BM’ye göre işgalci İsrail savaşı Gazze nüfusunun %85’inin ülke içinde yerinden edilmesine neden olurken, bölgenin altyapısının yarısından fazlası hasar gördü veya yok edildi.