09.16.2024

Soykırımın finansörü ABD Başkanı Biden, Gazze’de ateşkes anlaşması konusunda ‘iyimser’ olduğunu söyledi

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’de ateşkes anlaşmasına varılabileceği konusunda “iyimser” olduğunu söyledi

ABD başkanı, son görüşme turunun ardından “Daha önce hiç olmadığımız kadar yakınız” dedi ve dışişleri bakanını “bu anlaşmayı sonuçlandırmak için yoğun çabaları” sürdürmek üzere işgal İsrail’e göndereceğini belirtti. Ancak, üst düzey bir Hamas yetkilisi BBC’ye hiçbir ilerleme kaydedilmediğini ve arabulucuların “hayaller sattığını” ifade ettiği belirtildi. İşgalci İsrail, “ABD ve arabulucuların Hamas’ı rehine serbest bırakma anlaşmasını reddetmekten caydırma çabalarını takdir ettiğini” belirtti.

İşgalci İsrail ordusu, 7 Ekim’de Hamas’ın düzenlediği operasyonda yaklaşık 1.200 kişinin öldürüldüğünü ve 251 kişinin rehine alındığını iddia ediyor. Gazze’de Hamas’ı yok etmek için soykırım gerçekleştiren katil İsrail, şu ana kadar 2. Dünya savaşında kullanılandan daha çok bomba Gazze’de kullandı. İşgalci İsrail, sivilleri hedef alan aralıksız saldırılarına devam ediyor.

Gazze Şeridi’ndeki sağlık bakanlığına göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 40.000’den fazla sivil katledildi. Kasım ayında kabul edilen bir ateşkes anlaşmasıyla Hamas, bir haftalık ateşkes ve işgalci İsrail hapishanelerindeki yaklaşık 240 Filistinli esirin serbest bırakılması karşılığında rehinelerden 105’ini serbest bıraktı. İşgalci İsrail, 111 rehinenin hâlâ tutulduğunu ve bunlardan 39’unun öldüğünün varsayıldığını iddia ediyor. ABD, Katar ve Mısır yakın zamanda yaptıkları ortak bir açıklamada, işgalci İsrail ile Hamas arasındaki “farkları daraltan” bir ateşkes ve rehine serbest bırakma anlaşması için bir teklif sunduklarını belirttiler.

İşgalci İsrail, herhangi bir ateşkes anlaşmasının kalan rehinelerin serbest bırakılmasını gerektireceğini iddia ediyor. Bazılarının çoktan serbest bırakıldığını, bazılarının ise Gazze’de öldüğü iddia ediliyor. Gazze’de hâlâ bulunan rehinelerin yakınları, mevcut müzakereleri bazılarını canlı olarak çıkarmak için “son şans” olarak adlandırıyor. 10 aylık savaş ve binlerce can kaybından sonra, bir atılım için siyonist işgalciler ve katil İsrail destekçilerinden ezici bir baskı var. İşgalci İsrail ile Hamas arasındaki görüşmelerin tamamen çökmesi durumunda daha geniş bir bölgesel çatışma olasılığı işgalci İsrail’in korkuları arasında. Arabulucular, son iki günlük ateşkes görüşmelerinin “ciddi, yapıcı ve olumlu bir atmosferde yürütüldüğünü” iddia etti. Teknik ekiplerin, Doha’da belirlenen şartlar üzerinde bir anlaşmaya varmayı umarak, üst düzey hükümet yetkilileri Kahire’de tekrar bir araya gelmeden önce önerilen şartların nasıl uygulanacağına dair ayrıntılar üzerinde önümüzdeki günlerde çalışmaya devam etmeleri bekleniyor. Arabulucuların açıklaması açıkça olumlu bir gelişme olsa da, ateşkesin kabul edilmesi için daha kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğu belirtiliyor.

Teknik ekiplerin, üst düzey hükümet yetkililerinin Kahire’de tekrar bir araya gelmeden önce önerilen şartların nasıl uygulanacağına dair ayrıntılar üzerinde önümüzdeki günlerde çalışmaya devam etmeleri ve Doha’da belirlenen şartlar üzerinde bir anlaşmaya varmayı ummaları bekleniyor. Arabulucuların açıklaması açıkça olumlu bir gelişme olsa da, ateşkesin kabul edilmesi için daha kat edilmesi gereken uzun bir yol var.

Biden’ın bir anlaşmanın yakın olduğunu düşündüğünü söylemesi bu ilk sefer değil ve herkes onun ihtiyatlı iyimserliğini paylaşmıyor. Ne Hamas ne de işgalci İsrail hükümeti yanıtlarında bu kadar olumlu bir tablodan bahsetmiyor. İşgalci İsrail, pozisyonunun ve temel ilkelerinin değişmediğini ve “iyi bilindiğini” söylüyor. Hamas’ı rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşmayı kabul etmeyi reddetmekle suçlayarak katil Netanyahu bu soykırımı körüklüyor. İşgalci Siyonistler her şeyden önce kalan rehinelerin serbest bırakılmasını istiyor ancak birçoğu bunun katil Netanyahu’nun birincil hedefi olduğuna inanmıyor. Katil Netanyahu, Hamas’a karşı “tam bir zafer” kazanmanın hükümetinin önceliği olduğunu ısrarla belirtti.