03.28.2024

Suriye: Afrin’de muhalifler ateşkese vardı

Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin arasındaki çatışmaların dün varılan ateşkes mutabakatıyla sona erdiği bildirildi.

Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin arasındaki çatışmaların dün varılan ateşkes mutabakatıyla sona erdiği bildirildi.

Reuters’ta yer alan habere göre Feylak uş Şam, Ahrar uş Şam, Ceyşul İslam ve Cebhe Şamiyye arasındaki ateşkese Türkiye arabuluculuk etti.

Çatışmalar geçtiğimiz günlerde Ceyşul İslam ve Cebhe Şamiyye ile Ahrar uş Şam arasında El Bab yakınlarındaki anlaşmazlıklar sonucu başlamıştı.

Çatışmalara gruplar arasındaki güç rekabetinin ve yerel anlaşmazlıkların yol açtığı kaydedildi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre İdlib merkezli Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ), Ahrar uş Şam ile birlikte çatışmalara müdahale ederek İdlib’den Afrin kırsalına giriş yaptı. HTŞ güçleri kısa sürede Afrin kent merkezine kadar ilerledi, Ayn Dara ve Cinderes gibi merkezleri kontrol altına aldı.

Bölge kaynakları, HTŞ’nin hamlesinin ardından Ceyşul İslam ve Cebhe Şamiyye’nin ateşkesi kabul ettiğini belirtti. Bunun ardından HTŞ Afrin’de kontrol altına aldığı bölgelerden çekildi.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz hafta sonu, Suriye’nin kuzeyindeki Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekat bölgelerinde muhalif gruplar arası çatışmalar patlak verdi.

Çatışmalar ilk olarak El Bab şehri çevresinde Ahrar uş Şam ile Ceyş ul İslam ve Cebhet uş Şamiye arasında yaşandı.

Yaşanan şiddetli çatışmalarda tanklar, havan topları ve diğer ağır silahların da kullanıldığı bildirildi.

El Bab çevresinde yaşanan çatışmalarda Ahrar uş Şam mevzilerini büyük ölçüde korurken, İdlib’de bulunan Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) ve Ahrar uş Şam güçlerinin, ortak bir şekilde Afrin bölgesine güneyden giriş yaptığı bildirildi.

HTŞ ve Ahrar güçlerinin Deyr Bellut, Tal Selur, Celeme, İskan, Cinderes, Basuta, Basufan, Ayn Dara ve Barad bölgelerini kontrol altına aldığı ifade edildi. Bu bölgelerin Feylak uş Şam ve Ahrar eş Şarkiyye gruplarının çekilmesinin ardından büyük ölçüde çatışmasız olarak kontrol altına alındığı ifade edildi.