04.26.2024

Suriye: İran için savaşan Şii Afganlar Fırat’ın batısına sevkiyat yapıyor

İran destekli milislerin son dönemde Fırat batısında faaliyetlerini artırmasının yanı sıra Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin olası operasyon gerçekleştirebileceği YPG kontrollü bölgelerde de faal olduğu belirtiliyor.

İran destekli Şii Fatımiyyun Tugayı milislerinin Suriye’de’nin doğusundaki Deyrizor ilinin Fırat Nehri batısındaki kesimine sevkiyat gerçekleştirdiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) yerel kaynaklardan aktardığına göre, Irak’tan yola çıkan Fatımiyyun Tugayına ait silah ve cephanelik taşıyan iki tır, Suriye’nin doğusundaki Deyrizor iline ve Rakka çölünde bir bölgeye askeri sevkiyat gerçekleştirdi.

Tırların ilk olarak Deyrizor’un doğusundaki El Meyadin’e ulaştığı, orada yük boşaltımı yaptıktan hemen sonra el Rusafa köyüne ve Rakka’daki Meydan çölüne doğru yola çıktığı belirtildi.

SOHR kaynaklarına göre Irak’tan yasa dışı yollarla Suriye’ye sokulan sebze dolu tırlarda İran yapımı Fecr-5 füzeleri de bulunuyordu. Fecr-5 haricinde birçok füzenin de nakledilmesinin yanı sıra söz konusu füzelerin Meyadin bölgesindeki yeraltı sığınaklarına yerleştirildiği ifade ediliyor.

İran destekli milislerin, sebze veya farklı yüklerin bulunduğu tırların içerisine gizlice silah, füze, mühimmat yerleştirerek Irak’tan geniş hakimiyetinin olduğu Deyrizor’a ve Rakka’ya ulaştırdığı biliniyor.

Fatımiyyun Tugayı, Afganistan asıllı olan ancak İran tarafından silah altına alınan Şii Hazaralardan oluşuyor.

Rusya, IŞİD hücrelerine karşı Esed rejimi ve İranlı milislere havadan destek verdi

Rus hava güçlerince desteklenen Esed rejimi ve İran bağlantılı milisler, ülkenin güneyindeki Süveyda çölünde IŞİD hücrelerine karşı saldırılar başlatırken Rakka kırsalındaki Tabka çöllerinde ise mayın ve el yapımı patlayıcıları etkisiz hale getirme çalışmalarına başladı.

Öte yandan IŞİD hücrelerinin Deyrizor-Palmira karayolunda Fatımiyyun Tugayına ait bir askeri konvoya pusu kurduğu ve olayda can kayıpları meydana geldiği belirtildi.

İran heyetinden milis güçlere ziyaret

Askeri yetkililer ve Şii din adamlarından oluşan İran Güvenlik Konseyi Elbukemal’deki askeri ve güvenlik noktalarına bir ziyarette bulundu. Ayrıca İran destekli milislerin Elbukemal’deki faaliyetlerinden sorumlu el Hac Asker’i de ziyaret eden güvenlik heyetinin, Rakka ve Deyrizor’daki Afgan ve Devrim Muhafızları milislerinin etkinlik alanlarının değerlendirilmesini yaptığı kaydedildi.

İran destekli Irak Hizbullahı Suriye’deki nüfuzunu genişletiyor

İran destekli Irak Hizbullahı’nın haziran ortalarında, çok sayıda milis ve ailesini Şam’ın güneyine yerleştirdiği iddia edildi.

Irak’taki Şii milis gücü Ketaib-i Hizbullah, Iraklı ve Afgan uyruklu 21 aileyi otobüslerle Suriye’nin doğusundaki Deyrizor ilinin Irak sınırındaki El Bukemal bölgesine ulaştırmış ve aileleri daha sonra Şam’ın güneyindeki Huceyre beldesine yerleştirildiği bildirilmişti.

Suriye iç savaşının başlamadan önce binlerce Şii’nin ziyaret ettiği Seyyide Zeyneb türbesinin bulunduğu beldeyi İran kendine bir yerleşke olarak belirlemişti.