05.19.2024

Suudi Arabistan Filistin devletine ilk büyükelçisini atadı

Es-Sudeyri aynı zamanda Kudüs Başkonsolosu olacak

Suudi Arabistan’ın Ürdün Büyükelçisi Nayif bin Bender es-Sudeyri, tam yetkili olağanüstü büyükelçi ve aynı zamanda mukim olmayan Kudüs Başkonsolosu olarak güven mektubunu Filistin Devlet Başkanı’nın Diplomatik İşlerden Sorumlu Danışmanı Mecdi el-Halidi’ye teslim etti. Böylece Sudeyri, Suudi Arabistan’ın Filistin’deki ilk büyükelçisi oldu.

Suudi Arabistan Amman Büyükelçiliği’nin X platformundaki (eski adıyla Twitter) hesabına göre Filistin’in Amman Büyükelçisi Atallah Hayri’nin katılımıyla Amman’daki Filistin Büyükelçiliği merkezinde güven mektubunun teslim töreni gerçekleştirildi. Ardından taraflar, iki kardeş ülke arasındaki mevcut ikili ilişkilerin çeşitli yönlerini ve bunları geliştirmenin yollarını ele aldı.

Büyükelçi Nayif bin Bender es-Sudeyri, bu adımın önemli olduğunu ve Kral Selman bin Abdulaziz ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Filistin devletindeki kardeşlerle ilişkileri güçlendirme konusundaki kararlılığını gösterdiğini söyledi. Bu adımın Filistinlilere ilişkilerini düzenlemede fayda sağlayan ve onlara siyasi, ekonomik veya sosyal her alanda resmi bir nitelik kazandıran etkileri olacağını da belirtti. Ayrıca “Bu ilişkilerin umut verici bir geleceğe doğru ilerlemesini ve geçmişte olduğu gibi hatta daha iyi bir şekilde devam etmesini dört gözle bekliyoruz” dedi. Filistin Devlet Başkanı’nın Diplomatik İşlerden Sorumlu Danışmanı, yakında resmi bir tören düzenleneceğini ve burada Suudi büyükelçinin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a güven mektubunu sunacağını açıkladı.