09.16.2024

“Suudi Arabistan ilk alkol dükkanını açıyor”

CNBC’nin yer verdiği haberde iki kaynağın, Suudi Arabistan’ın ilk alkol mağazasının başkent Riyad’ın diplomatik bölgesinde açtığını söyledikleri iddia edildi. Suudi hükümeti tarafından resmi olarak doğrulanmayan bu haber, alkolün 1952′den bu yana yasaklandığı ülkede büyük bir dönüm noktasına işaret ediyor. CNBC tarafından görülen mağaza kuralları listesine göre mekana yalnızca gayrimüslim diplomatlar erişebiliyor ve yetkilendirmenin Diplo adlı bir uygulama aracılığıyla doğrulanması gerektiği bildiriliyor.

Mağazaya yetkili ziyaretçilere hiçbir misafirin veya 21 yaşın altındaki kişilerin eşlik etmesine izin verilmediği belirtiliyor, fotoğraf çekmek kesinlikle yasaktır ve cep telefonlarının mağazada kullanılmaması için güvenli “mobil keseler” içinde saklanması gerektiği aktarılıyor.

Satın alma işlemlerinin ayrıca kayıtlı kişi başına aylık kota sistemine tabi olduğu belirtiliyor.

Suudi Arabistan, yalnızca gayrimüslim diplomatlara hizmet verecek ilk alkol mağazasını başkent Riyad’da açmaya hazırlandığı iddiası gündemde yer aldı. Bu hareket, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman liderliğindeki krallığın, İslam’da alkol içmek yasak olduğu için Müslüman ülkeyi turizm ve ticarete açma çabalarında bir kilometre taşı niteliğinde olduğu belirtiliyor. Bu aynı zamanda petrol sonrası bir ekonomi inşa etmeye yönelik Vizyon 2030 olarak bilinen daha geniş planların da bir parçası olduğu iddia ediliyor.

Belgede, yeni mağazanın büyükelçiliklerin ve diplomatların ikamet ettiği Riyad’ın Diplomatik Mahallesi’nde yer aldığı ve “kesinlikle gayrimüslimlerle sınırlı” olacağı belirtildi. Diğer gayrimüslim gurbetçilerin mağazaya erişip erişemeyeceği belli değil. Milyonlarca gurbetçi Suudi Arabistan’da yaşıyor ancak bunların çoğu Asya ve Mısır’dan gelen Müslüman işçiler. Planlara aşina olan bir kaynağın, mağazanın önümüzdeki haftalarda açılmasının beklendiğini söylediği belirtiliyor.

Alkol yalnızca diplomatik posta yoluyla veya karaborsada satılıyordu. Hükümet çarşamba günü, devlet kontrolündeki medyada diplomatik gönderiler kapsamında alkol ithalatına yeni kısıtlamalar getirdiği yönündeki haberleri doğruladı. Uluslararası İletişim Merkezi (CIC), alkollü malların ve diplomatik misyonlar tarafından alınan ürünlerin yasadışı ticaretine karşı yeni düzenlemelerin getirildiğini söyledi. CIC, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Bu yeni süreç, gayrimüslim elçiliklerdeki tüm diplomatların belirli kotalar dahilinde bu ürünlere erişmesini sağlamaya ve güvence altına almaya devam edecek.” denildi.

Açıklamada planlanan alkol deposuna değinilmedi ancak yeni çerçevenin uluslararası diplomatik anlaşmalara saygı gösterdiği belirtildi.