09.16.2024

‘Tayfun Lan’ Japonya’yı vurdu, uçak ve tren seferleri iptal edildi

Tayfun Lan, Salı günü erken saatlerde Japonya’nın orta kıyılarına ulaştı

Bölge sakinleri şiddetli yağmur, sel ve toprak kaymalarına hazırlanırken uçuş ve tren seferlerini durdurdu. Yerel olarak 7 Numaralı Tayfun olarak bilinen fırtına, Japonya Meteoroloji Ajansı’na göre yerel saatle sabah 5 civarında Osaka’nın güneyinde karaya düştüğünden beri takımadaların merkez kuşağını kat ediyor ve kuzeyde, Japonya Denizi üzerinden kuzeye doğru dönmesi bekleniyor.

Yaklaşık 800 uçuş iptal edildi ve yavaş hareket eden bir tayfun Salı günü erken saatlerde batı Japonya’da karaya vurarak yetkililerin sel ve toprak kayması uyarıları yapmasına neden olarak on binlerce evin elektriğini kaybetti. Pasifik Okyanusu’ndan yaklaşan Typhoon Lan, Tokyo’nun 400 km (250 mil) güneybatısındaki Wakayama vilayetinin güney ucunu vurdu. Tayfun 150km/sa (93mph) rüzgarları sürdürdü ve ana Honshu adasının batı kısmı boyunca yaklaşık 15km/sa (9mph) hızla kuzeybatıya doğru ilerliyordu. Japonya’nın en yoğun Obon tatil sezonunda Khanun Tayfunu’nu yakından takip eden tayfun, şiddetli yağmur ve kuvvetli rüzgarlarla orta ve batı Japonya’nın geniş alanlarını etkiledi.

Bölgesel kamu kuruluşlarına göre, elektrik kesintileri orta ve batı Japonya’da yaklaşık 90.000 haneyi vurdu.

Tehlikeli seviyedeki yağmur ve rüzgar, yolların kapanmasına ve düzinelerce tren hattının bölgedeki hizmetleri askıya almasına neden oldu. Önümüzdeki 24 saat içinde, Toyota motor şirketinin evi olan merkezi Tokai bölgesinin yaklaşık 350 mm (13,8 inç) yağış alması bekleniyordu; bu, Ağustos ayı ortalama yağış miktarının yaklaşık üç katıydı. Şehirlilerin atalarının evlerine döndüğü Obon tatillerinde birçok fabrika kapanır. Japonya hava ajansına göre, Çarşamba günü erken saatlerde Japonya Denizi’ne ulaşacağı ve kuzeye doğru devam edeceği tahmin ediliyor.