TBMM Genel Kurulunda, CHP, İYİP ve Saadet Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
TBMM Genel Kurulda Saadet Partisinin “bireysel silahlanma”, İYİP’nin “kalıcı yaz saati uygulaması” ve CHP’nin “deprem riski taşıyan bölgelerde araştırma yapılarak alınması gereken önlemler” ile ilgili grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.
BİREYSEL SİLAHLANMA
Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada şiddet olaylarına işaret ederek toplumsal bir yara ile karşı karşıya olduklarını söyledi.
Her gün yürek burkan haberlere şahit olduklarını ifade eden Özdağ, “Toplumumuz gündelik yaşamın sıradanlığı içinde artık güvensizliği ve endişeyi neredeyse kabullenmiş durumda. İnsanımız tehlikelere karşı devletin ne adaletine ne de idaresine güveniyor. Oysa devlet kurumu insanların güvenli ve huzur içinde yaşayabilmeleri için kendi haklarını devrettiği bir sözleşmeden doğar. Eğer bir ülkede insanlar kendilerini güvende hissetmiyorlarsa, orada o sözleşmenin hükmü kalmamış, devlet üzerine düşen vazifeyi yapmıyor demektir. Bugün ülkemizde her bir vatandaşımıza kasteden bir şiddet ve cinnet hali yaşamaktayız” diye konuştu.
KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASI
Partisinin grup önerisi üzerine konuşan İYİP Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı, iş ve tıp dünyasına, akademisyenlere, kadınlara, çocuklara, çalışanlara rağmen kalıcı yaz saati uygulamasında ısrar edildiğini kaydetti.
Konuyla ilgili psikologların da “biyolojik saatimize uygun değil” uyarısı yaptığını aktaran Taşçı, “Motivasyonu yok ediyor, konsantrasyon sorununa, dikkat eksikliğine yol açıyor, depresyonu, intiharı tetikliyor, ruh sağlığını bozuyor. Kadınlar işe giderken korkuyor. Aileler kaygılı, çocuklar zaten feryat figan halde okula gidiyor. Hukukçular da tepkili, Danıştay’ın iptal kararı var. Bu kadar isyana, itiraza rağmen neden bu ısrar?” diye konuştu.
DEPREM RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELERİN ARAŞTIRILMASI
Partisinin grup önerisi üzerine konuşan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ’da 2020 yılında meydana gelen depremi anımsatarak, “Belki de bu deprem Elazığ için 2023 depreminde yaşanacak olumsuzlukları engellemek adına bir şans oldu. Bu depremden sonra TOKİ inanılmaz şekilde bölgeye konutlar yaptı, yatırımlar getirdi ve o konutların hızlı bir şekilde yapılmış olması 2023’teki Maraş merkezli depremde Elazığ’da can ve mal kaybını engelledi.” dedi.
Bölgenin fay hattı üzerinde olduğuna işaret eden Erol, hem lojistik sevkiyatı hem depreme müdahale edecek teknik ekiplerin sevkiyatıyla ilgili Elazığ’ın önem taşıyan bir il haline geldiğini belirtti.
Erol, “Eksikliklerimizi giderirsek, depreme yönelik anlık müdahale edebilecek her türlü fiziki koşulları sağlayabilirsek, bu insanlarımız için de bir şans olur. Yerinde sorunların giderilmesi için Elazığ lojistik merkezi olsun, AFAD Bölge Müdürlüğü kurulsun” diye konuştu.
Genel Kurulda, CHP, İYİP ve Saadet Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
Görüşmelerin ardından kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine geçildi.